1 min

Tags in dit artikel

, ,

Hoewel eerder deze maand besloten werd dat in de volgende GNOME-versie de fallbackmode die lijkt op GNOME 2 geschrapt zal worden, hebben de ontwikkelaars van GNOME nu laten weten wat functionaliteit van GNOME 2 terug te gaan brengen in versie 3.

Het zal makkelijker worden om in GNOME Shell oude functionaliteit van versie 2 in te schakelen, zoals de oude ALT+TAB, een taakbalk, minimaliseer- en maximaliseerknoppen, hoofdmenu’s op panels en meer.

Dit betekent niet dat de GNOME-ontwikkelaars nu opeens gaan afwijken van hun interfacestrategie, in plaats daarvan zal deze functionaliteit mogelijk gemaakt worden door extensies die zullen worden gebundeld en als één pakket worden aangeboden.

Veel van de hierboven genoemde functionaliteit kan namelijk al toegevoegd worden met extensies, maar veel gebruikers kunnen die niet vinden of de extensies zijn niet eenvoudig te installeren.

De ontwikkelaars van GNOME zijn nog steeds van mening dat er "één enkele, goed gedefinieerde gebruikservaring voor GNOME 3 moet zijn. Extensies bieden een goed mechanisme om tweaks toe te staan zonder deze visie op te geven."

GNOME heeft veel kritiek gekregen sinds de lancering van versie 3. Deze versie is vooral gericht op tablets en bij elke update van versie 3 verdwijnt steeds functionaliteit. Canonical heeft er zelfs voor gekozen om in Ubuntu 12.10 niet de recentste versie van Nautilus, de bestandsbeheerder, mee te leveren, omdat hierin te veel functionaliteit ontbrak.