2min

Het distributiecentrum van Apple in Elk Grove werd in 1995 gedeeltelijk omgebouwd tot productiefabriek. Dit hield stand totdat Tim Cook, toen vice-directeur van het onderdeel wereldwijde operaties van Apple, besloot alle productie te verplaatsen naar China. Het is daarom vreemd dat er bij een ontleding van de nieuwe iMac van iFixit een aluminium plaatje is aangetroffen met de tekst "Assembled In USA".

Behalve bij iFixit duiken er meer iMac’s op die op deze manier gelabeld zijn. Zo bericht iemand op het Apple Support-forum dat hij zo’n zelfde plaatje heeft aangetroffen in zijn 27 inch iMac en bij Business Insider vond men eveneens een Assembled In USA-label.

De Federal Trade Commission in de VS heeft strikte regels opgesteld waaraan een product moeten voldoen om het Assembled In USA-label te dragen. Deze zijn:
"Een product dat beschikt over componenten uit het buitenland kan het Assembled In USA-label dragen wanneer het geassembleerd is in de VS en wanneer de assemblage substantieel is. Voor een valide assemblage moet het product de laatste substantiële transformatie ondergaan in de VS. Daarom voldoet een simpele assemblage van buitenlandse componenten in de VS in de meeste gevallen niet aan de kwalificatie van het label Assembled In USA.

Echter, zo lang Apple zelf niets laat weten, blijft de onduidelijkheid bestaan. Wel is het zo dat volgens de Sacramento Business Journal er recentelijk flink wat personeel is aangetrokken bij de vestiging in Elk Grove, wat zou kunnen duiden op een "geheime" productiefabriek van Apple.