2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een ontwerper bekend als Hartmut Esslinger heeft in het boek Design Forward prototypes onthuld van Apple-hardware die onder meer door hemzelf is ontworpen, maar uiteindelijk nooit is uitgebracht.

Esslinger werkte in de jaren 70 voor Sony. Aan het begin van de jaren 80 vond hij het echter wel weer genoeg en ging hij aan de slag voor Apple waar hij werkte tot 1990 en toen Jobs volgde naar NeXT.

In de foto’s is onder meer de Apple Snow White 2 MacBook van 1982 weergegeven, iets wat er nu nog misschien wel modern uitziet, evenals de Apple Snow White 1 Lisa Workstation. Ook zien we de Apple Baby Mac ontworpen in 1985, die wel wat weg heeft van de iMac zoals die later in 1998 zou verschijnen (zie hierboven).

Ook zichtbaar is de Apple Snow White 1 Sony Style van 1982 (zie hierboven). Hierover schrijft Esslinger: "Concept 1 werd gedefinieerd door ‘wat Sony zou doen als het pc’s zou maken’. Ik vond dit idee maar niks, omdat het een conflict zou kunnen veroorzaken met Sony, maar Steve stond erop. Hij vond dat Sony’s simpele, coole ontwerptaal een goede benchmark is en dat Sony nu het tempo bepaalt met het steeds kleiner en kleiner en draagbaarder maken van producten."

Ook in de collectie te zien is een tablet en een telefoon, iets wat misschien wel beschouwd zou kunnen worden als de vroegste iPad en iPhone. De tablet draagt de naam "Apple Snow White 1 Tablet Mac" en stamt uit 1982, de telefoon heet "Apple Snow White 3 Macphone" en is uit 1984. Dit was hetzelfde jaar dat Apple de Macintosh lanceerde.

Het boek Design Forward is te koop in fysieke vorm voor 30 euro. De volledige galerie van Design Boom is hier te zien.