2min

De bedrijven Apple, Google, Adobe, Intel, Pixar, Lucasfilm en Intuit zijn door oud-werknemers aangeklaagd in verband met kartelvorming. De bedrijven zouden volgens de oud-werknemers afspraken met elkaar hebben gemaakt om niet elkaars werknemers over te nemen waardoor de lonen beter gereguleerd konden worden.

Topman van Google, Eric Schmidt, is samen met Apple CEO, Tim Cook, en Intel’s CEO, Paul Otellini, opgeroepen om een verklaring af te leggen in deze zaak.

Gisteren is Tim Cook (Apple) al door de advocaten van de aanklagers gedurende een periode van vier uur ondervraagd, dit op verzoek van rechter Lucy Koh. Koh is geen onbekende van Cook, Koh was ook al eens de rechter in een rechtszaak tussen Apple en Samsung. Koh moet op een later moment ook nog beslissen of de zaak verder kan als een zogenaamde class-action rechtszaak, hierbij verenigen de advocaten van meerdere slachtoffers zich tot één partij. Dit betekent over het algemeen dat aanklagers meer invloed krijgen en een betere schikking kunnen bewerkstelligen.

De zaak loopt al langere tijd, tijdens het proces hebben verschillende e-mails van hooggeplaatste functionarissen de revue gepasseerd. In deze e-mails staan hele gesprekken die ze met elkaar voeren over de financiële voordelen die het zou opleveren.

Tim Cook was destijds COO van Apple, vandaar dat Koh hem wilde horen. De advocaten hadden hier bezwaar tegen gemaakt omdat Tim Cook in de tijd van deze e-mails niet de CEO maar de COO was, hij handelde uiteindelijk in opdracht van Steve Jobs. Rechter Koh wilde hier echter niets van weten en geloofde niet dat een COO geen zelfstandige beslissingen mocht nemen over de salarissen.