1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De resultaten van Intel van het vierde kwartaal zijn teleurstellend. De chipgigant zag de winst met 27 procent dalen. Ook de omzet daalde, namelijk met 3 procent, van 13,9 miljard naar 13,5 miljard dollar.

Het is vooral de schuld van de zwakke pc-markt dat de resultaten tegenvallen. Analisten schatten dat er in 2012 3,5 procent minder pc’s werden verscheept dan het jaar ervoor.

Het ergste lijkt echter nog niet voorbij. Intel schat de omzet van het eerste kwartaal op 12,7 miljard dollar, met een afwijking van 500 miljoen dollar meer of minder. Analisten verwachtten echter 12,9 miljard dollar omzet. Daarnaast is Intel van plan om de kapitaaluitgave naar 13 miljard dollar te verhogen, wat de verwachting met 3 miljard dollar overstijgt. Analisten zijn nu bang dat deze hoge kapitaaluitgave de vaste lasten kan verhogen en de marge kan verkleinen.

Intel hoopt echter door meer geld in fabricage te stoppen, met name in de ontwikkeling van 450 mm-fabricage, dat dat veel kosten op de lange termijn bespaart. Het is echter zo dat het nog wel even duurt voordat 450 mm-fabrieken gemeengoed worden. Ondertussen heeft Intel het moeilijk op de mobiele markt, waar chips van ARM domineren van bedrijven als Qualcomm, Samsung, Apple en NVIDIA.