1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google is bezig met onderzoek naar de opvolger van het wachtwoord. Het presenteert nu een kleine USB-drive waarmee de gebruiker automatisch kan inloggen op zijn Google-account.

De cryptografische kaart van Yubico kan een gebruiker van Google Chrome automatisch in zijn Google-account inloggen. Het protocol dat wordt gebruikt voor het inloggen is onafhankelijk van de website. Het is iets wat de browser moet ondersteunen. Is die ondersteuning er eenmaal, dan is het mogelijk om met elke website gebruik te maken van de USB-drive. Het werkt simpel: je logt in op de website, plugt de USB-drive in en registreert de site met één klik op de muis.

Google ziet een toekomst waarin één apparaat, een Yubico-key een smartphone of je ringvinger met daarin een smartcard, de hoofdrol speelt in het authenticeren van de gebruiker, en dat we die net zo gebruiken als onze sleutelbos, zodat we er onze webmail en andere onlineaccounts mee kunnen openen.

"We zien graag dat je smartphone of ringvinger met smartcard een computer autoriseert met twee tikjes op de computer, zelfs in situaties waarin je smartphone geen verbinding heeft", zo schrijft Google.

Wil Google’s aanpak ooit slagen, dan moet het voldoende ondersteuning van websites krijgen. "Andere hebben een gelijke aanpak geprobeerd, maar behaalde weinig succes in de consumentenwereld", zo schrijft Google. "Hoewel we erkennen dat ons initiatief ook nog speculatief is totdat we bewezen hebben grootschalige acceptatie te kunnen krijgen, testen we het graag met andere websites."