2min

Tags in dit artikel

, ,

Twitter laat weten dat het gehackt is en dat hackers toegang hadden tot de informatie van 250.000 gebruikers.

De ontwikkelaars achter Twitter laten weten dat een "zeer klein percentage" van de gebruikers "mogelijk slachtoffer" is geworden van de aanval. Het raadt iedereen aan om te controleren of zijn of haar wachtwoord veilig is en om in het algemeen veilige wachtwoorden (ten minste 10 karakters lang, wisselend van kleine en hoofdletters en cijfers) te gebruiken.

Vanwege de aanval heeft Twitter van de accounts die mogelijk getroffen zijn de wachtwoorden opnieuw ingesteld en alle sessies beëindigd. Twitter is e-mails aan het versturen om gebruikers op de hoogte te stellen van de situatie.

De aanvaller had toegang tot gebruikersnamen, e-mailadressen, sessietokens en versleutelde en salted wachtwoorden. Twitter laat weten: "Deze aanval was niet het werk van amateurs en we geloven niet dat het om een geïsoleerd incident gaat. De aanvallers waren extreem geavanceerd en we geloven dat andere bedrijven en organisaties op een gelijke manier zijn aangevallen. Hierdoor vinden we het belangrijk om deze aanval openbaar te maken, terwijl we nog informatie verzamelen en de overheid helpen om de verantwoordelijken te vinden en te veroordelen, zodat het internet voor alle gebruikers veiliger wordt."

Dit is niet de eerste keer dat Twitter aangevallen is door hackers. Eind mei 2012 werden ongeveer 55.000 accounts overgenomen door aanvallers.

Twitter raadt gebruikers aan om Java op hun computers uit te schakelen. Hoe Java verband houdt met de aanval, is niet duidelijk.

De e-mail die Twitter verstuurt naar gebruikers die gehackt zijn, vind je hieronder. Twitter heeft overigens 200 miljoen actieve gebruikers. De kans dat een individuele Twitter-gebruiker getroffen is door de aanval is 0,0125 procent.