2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google’s directeur Eric Schmidt haalt uit naar China, met de kritiek dat het land het actiefst en met het meeste succes buitenlandse firma’s infiltreert. De acties van de Chinezen dwingt de Westerse technologische industrie in toenemende mate heil te zoeken bij hun overheid, zo zegt Schmidt.

China is "De meest actieve en enthousiaste informatiefilter op de wereld" en de "meest diepgaande en meest vruchtbare" aanvaller van buitenlandse organisaties, zo vindt Google’s voormalige CEO. De kritiek van de topman is afkomstig uit zijn nieuwe boek The New Digital Age, wat gezamenlijk geschreven werd met denktankleider Jared Cohen. Het boek probeert de belangrijkste trends van de toekomst te voorspellen, die de informatiesamenleving zoals wij hem kennen vorm gaat geven. Het boek wacht nog op publicatie, maar The Wall Street Journal (WSJ) heeft delen van het boek al in handen gekregen.

China krijgt er van langs, maar het boek noemt ook nadrukkelijk de Amerikaanse betrokkenheid in cybercriminaliteit. Incidenten zoals het spionagevirus Stuxnet en het doorsluizen van technologie naar dictatoriale regimes worden eveneens behandeld in het boek.

Toch zou Amerika eerder tegen de grens van hun daden aanlopen, beperkt door nationale wetgeving en maatschappelijke waarden. De bereidheid van China om zich te begeven in deze wereld van digitale wetteloosheid geeft het land een duidelijk politiek en economisch voordeel.

Het schrijversduo voorspelt dat de kritiek op landen als China zal aanzwellen nu het contrast tussen landen met of zonder vrijheid van internet verscherpt. Schmidt en Cohen speculeren over de opsplitsing van het net tussen de twee groepen. Bedrijven aan de ene kant zullen zich daarmee afsluiten voor de andere.

Supermachten gaan in opvolging van China hun eigen online infrastructuur bouwen, met specifieke software en regelgeving, waarmee ze het internet en gebruikers afhankelijk maken van hun netwerk. Dat schept een hechtere band tussen overheid en bedrijven, doordat bedrijven afhankelijker zijn van overheidsbeleid.

Wel noemt Google de aanpak van China "vluchtig", door de combinatie van strenge overheidscontrole en technologische kracht van gewone burgers. De schrijvers waarschuwen dan ook voor grote instabiliteit als het systeem omvalt. "Een of andere vorm van revolutie in het komende decennium" is dan ook de voorspelling voor China.