2min

Tags in dit artikel

,

‘Whizzkid’ Martijn Bevelander, ooit de Nederlandse Bill Gates genoemd, is volgens de BBC het brein achter een grote spamgroepering. Een journalist van het Britse mediabedrijf heeft dat ontdekt tijdens een onderzoek naar de ware identiteit van spammers. De 23-jarige Bevelander spreekt over een fabeltjeskrant verhaal en zegt stappen tegen de BBC te zullen ondernemen. BBC-journalist Andrew Bomford wilde wel eens weten wie er verantwoordelijk is voor de grote aantallen ongewenste e-mails die elke dag zijn inbox bevuilen. Samen met het Britse bedrijf Messagelab probeerde hij de afzender van een willekeurig gekozen spambericht te achterhalen.

De header van het bericht toonde aan dat het bericht was verzonden via een computer die ingezet werd als proxy om de afzender van het bericht te maskeren. De proxy bleek te worden gebruikt door een Zuid-Amerikaanse spamgroep met de naam Superzonda. Een link bracht Bomford naar de website beautifulwomentodate.com waarin Russische bruidjes worden aangeboden.

De registratie-informatie van deze website leidde naar een adres in Moskou waarvan het spoor doodliep. De informatie maakte echter ook melding van een computerserver die de website gebruikte en die op naam stond van een bedrijf in Amsterdam: Cyberangels. Dit bedrijf Cyberangels levert dus een computerserver aan Superzonda. De registratiegegevens van Cyberangels bleken vals te zijn, maar tijdens het onderzoek kwam wel de naam van Martijn Bevelander boven water. Bevelander die na het failissement van zijn bedrijf Bevelander Internet Services een doorstart maakte met MegaProvider ontkende telefonisch elke relatie met Cyberangels. Later zou hij daar op terug zijn gekomen door te verklaren dat Cyberangels een klant was die zou weigeren een rekening te voldoen.

Bomford ontdekte echter dat het Belgische internetadres van Cyberangels Bevelander als contactpersoon noemde. Ook in de gegevens van de Kamer van Koophandel over CyberAngels komt zijn naam naar boven. Volgens Bevelander betreft het hier oude informatie. Enkele jaren geleden kocht Bevelander honderden domeinnamen op, waaronder ook cyberangels.nl en cyberangels.be. Volgens de Haarlemse ondernemer zijn deze namen al geruime tijd niet meer in gebruik en heeft een spamgroepering waarmee hij geen banden heeft de namen ‘gekaapt’. De BBC zegt ook een e-mail van Bevelander in handen te hebben waarin hij zichzelf beschrijft als investeerder in Cyberangels. Bevelander zegt deze e-mail nooit te hebben verstuurd. "Een e-mailbericht is zo gemaakt en bovendien niet rechtsgeldig."

De BBC schrijft verder dat Bevelander in een reactie zegt niet te vrezen voor zijn reputatie. “Het maakt me niet uit wat mensen over mij zeggen”, zou hij verklaard hebben. Inmiddels denkt de ondernemer daar anders over. Hij zegt zeker stappen te zullen ondernemen, maar beraadt zich nog over de manier waarop. "De BBC is een groot orgaan. Ik dacht bovendien dat het een respectabele nieuwsdienst was, maar dit zijn gewoon story-achtige praktijken."