2min

In totaal gaan de privacytoezichthouders in zes Europese landen een formeel onderzoek doen naar het privacybeleid van Google. Het privacybeleid van de internetgigant is mogelijk in strijd met verschillende privacywetten in verschillende landen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door toezichthouders uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje.

Het afgelopen jaar was er al veel te doen over het privacybeleid van Google. De Franse-toezichthouder trok de kar in Europa om onderzoek te doen. Nu is besloten dat de toezichthouders ieder een eigen onderzoek gaan doen, omdat de privacywetten per EU-land verschillen. Google zou dus per land een boete kunnen krijgen. Ook het Nederlandse CBP heeft een onderzoek ingesteld.

Op 1 maart 2012 werden nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden ingevoerd door Google. De grootste wijziging in deze voorwaarden was dat Google voorheen voor elke dienst eigen voorwaarden had en die data ook gescheiden hield van elkaar, de data werd met het nieuwe beleid echter samengevoegd.

Volgens Google werd het voor de gebruiker van Google-diensten nu veel eenvoudiger om de voorwaarden erop na te slaan, omdat alle diensten onder dezelfde voorwaarden actief zijn. De privacytoezichthouders zijn minder enthousiast, want Google heeft ook alle gegevens van de diensten samengevoegd. Hierdoor beschikt Google over veel uitgebreidere profielen van gebruikers en bedrijven.

Het afgelopen jaar hebben verschillende toezichthouders en organisaties geklaagd over Google’s nieuwe voorwaarden. Zo stuitte het samenvoegen van de data op veel kritiek, maar ook de omschrijving van de nieuwe voorwaarden zou te onduidelijk zijn voor de gebruikers. Toezichthouders zouden ook graag zien dat Google precies omschrijft wat het wel of juist niet doet met alle data. De Europese toezichthouders verzochten Google vorig jaar om de nieuwe voorwaarden uit te stellen, zodat ze deze eerst konden onderzoeken, Google besloot dat verzoek naast zich neer te leggen.

Google zelf lijkt ook actie te hebben ondernomen. Het hoofd van de privacyafdeling, Alma Whitten, zal na 10 jaar dienst voor Google vertrekken. Zij was vanaf 2010 verantwoordelijk voor het privacybeleid van Google. Of dit vertrek de keuze van mevrouw Whitten zelf is, of dat Google van hogere hand heeft besloten dat het beter is afscheid van haar te nemen is onduidelijk. Evenals de druk van alle privacytoezichthouders, in elk geval zal de opvolger van mevrouw Whitten een drukke periode voor de boeg hebben.

Google heeft in een reactie laten weten dat de privacyvoorwaarden de Europese wetgeving respecteren en het bedrijf de mogelijkheid biedt om eenvoudiger en effectiever diensten te ontwikkelen. Ook heeft Google in het verleden, en zal het ook in de toekomst meewerken aan onderzoeken van privacytoezichthouders.