1 min

Eens te meer is het HTC niet gelukt om het tij te keren. Het eerste kwartaal van 2013 heeft voor HTC de laagste winst ooit opgeleverd. Omgerekend kon HTC een winst van ongeveer 2,16 miljoen euro noteren op een omzet van 1,08 miljard euro.

De nieuwe cijfers zijn een flinke daling ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin de Taiwanese fabrikant nog 361,84 miljoen euro aan winst binnen harkte op een omzet van 1,69 miljard dollar. Het is voor HTC inmiddels het zesde opeenvolgende kwartaal dat de winst kleiner wordt. HTC heeft in twee jaar tijd meer dan 70 procent van zijn marktwaarde in rook zien opgaan.

HTC en zijn investeerders hadden bij de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers op een beter kwartaal gerekend, maar door de vertraging van de HTC One is daar weinig van terecht gekomen. Het nieuwe vlaggenschip van HTC werd noodgedwongen vertraagd omdat fabrikanten van onderdelen zoals de camera de voorkeur gaven aan grotere partijen omdat HTC gedurende de afgelopen jaren regelmatig orders moest aanpassen of annuleren.

Het vertragen van de HTC One is een vervelende zaak, want analisten verwachten dat de misgelopen verkoop van toestellen niet meer wordt ingehaald: "toestellen die we in het eerste kwartaal niet hebben verkocht zullen niet alsnog plaatsvinden", zegt Lu Chia-lin van Daiwa Securities.