1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In het eerste kwartaal van 2013 heeft Dell zijn winst flink zien kelderen. Het Amerikaanse bedrijf mocht een winst van 130 miljoen dollar noteren, wat in schril contrast staat met de 635 miljoen dollar van een jaar eerder. Analisten hadden wel gerekend op minder winst, maar hadden het zich positiever voorgesteld.

Dell doorleeft een roerige periode met een mogelijke overname danwel privatisering in het vooruitzicht, maar ook intern zijn er strubbelingen, blijkens de teleurstellende financiële cijfers. De keldering van de winst is volgens Dell te wijten aan de afbreuk van de markt voor computers en laptops. Deze markt ondervindt hevige concurrentie van tablets, waarvoor Dell nog geen volwaardig assortiment aanbiedt.

Analisten hadden een nettowinst van 607 miljoen dollar verwacht op een omzet van 13,5 miljard dollar. Per aandeel werd op een winst van 35 dollarcent gerekend. Dell voldoet met 372 miljoen dollar nettowinst, 14,07 miljard dollar omzet en 21 dollarcent winst per aandeel niet aan die verwachtingen.

De bedrijfstak van Dell deed overigens goede zaken en was goed voor 3,1 miljard dollar omzet. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Binnen die divisie deed vooral de server- en netwerkafdeling het goed met 16 procent meer winst. De opslagdivisie zag de omzet juist met 10 procent dalen. De PC-afdeling zag de omzet met 9 procent zakken naar 8,9 miljard dollar.