1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De achttienjarige Eesha Khare heeft een flexibele supercondensator uitgevonden die binnen 20 tot 30 seconden helemaal kan worden opgeladen. Ze denkt de techniek toe te kunnen passen in energiebehoeftige apparatuur zoals smartphones en tablets.

Een supercondensator kan veel energie in kleine ruimtes opslaan, laadt vliegensvlug op en behoudt de energie veel langer dan traditionele accu’s. Door gebruik van deze condensator in een accu kan een volledige lading al in 20 seconden worden gerealiseerd.

De vruchtbare accu heeft daarnaast een exponentieel groter uithoudingsvermogen. Waar gewone oplaadbare batterijen gemiddeld na zo’n 1.000 cycli de geest geven, houdt Khare’s uitvinding 10.000 oplaadbeurten vol.

De uitvinding veroverde de eerste plaats in een wetenschapswedstrijd en leverde Khare een geldprijs van 50.000 dollar op. De nano-wetenschapper werd geïnspireerd door haar altijd leegrakende smartphone.

Ze verwacht de techniek in de toekomst terug te zien in smartphones en andere mobiele apparaten met bijvoorbeeld buigbare schermen. Volgens de uitvindster zouden er ook in de auto-industrie mogelijkheden liggen.