2min

Apple heeft bekendgemaakt dat het in de afgelopen maanden zo’n vier- tot vijfduizend keer een aanvraag van de Amerikaanse overheid kreeg om data over gebruikers te verstrekken. Apple ontkent nogmaals dat de overheid via PRISM een directe toegang heeft tot de servers en data van Apple.

Apple vroeg nadat PRISM werd blootgelegd aan de overheid of het gegevens mocht vrijgeven over de aanvragen die het binnenkreeg. Dat mocht van de overheid over sommige elementen. Dat deed Apple middels een bericht op de website, waarin wordt gesteld dat het duizenden aanvragen binnenkrijgt.

Alle aanvragen voor data moeten volgens Apple als een gerechtelijk bevel worden ingediend om gehonoreerd te worden. De vier- tot vijfduizend aanvragen zijn gerelateerd aan negen- tot tienduizend accounts of apparaten. De aanvragen zijn afkomstig van de Amerikaanse overheid, maar ook van individuele staten of een lokale autoriteiten. De meeste aanvragen zijn gerelateerd aan criminele onderzoeken en vermissingen.

Apple meldt dat het "hard werkt aan een goede balans" tussen het voldoen aan de wet en het beschermen van de privacy van gebruikers. Elk verzoek wordt daarom individueel behandeld door een juridisch team. Indien er inderdaad data wordt overgedragen, doen de medewerkers van Apple er alles aan om zo weinig mogelijk gegevens door te spelen. Alleen aangevraagde gegevens worden doorgegeven.

Apple benadrukt dat het sowieso geen "berg aan gegevens over gebruikers" beheert. Sommige categorieën van gegevens worden niet opgeslagen en het verkeer via iMessage en FaceTime kan zelfs Apple niet decoderen. Het bedrijf slaat bovendien geen locaties, zoekopdrachten in de Kaarten-app of Siri-aanvragen opslaat die te herleiden zijn naar een individu.

Voor meer artikelen betreffende PRISM kijk je naar de tag PRISM-gate.