2min

Facebook gebruikt voor alle gebruikers voortaan standaard een beveiligde en versleutelde HTTPS-verbinding. Hiermee is de beveiliging van het sociale netwerk weer naar een hoger niveau getild en is het een stuk lastiger geworden om data te onderscheppen tussen het apparaat van de gebruiker en de servers van Facebook.

Het inschakelen van een beveiligde verbinding is niet nieuw op Facebook, het bood de optie al twee jaar aan maar was altijd optioneel. Om de beveiliging verder op te schroeven besloot het bedrijf alle gebruikers over te zetten op een beveiligde HTTPS-verbinding en begon enkele maanden geleden al met het migreren van gebruikers. Dat is inmiddels afgerond en in principe verbindt elke gebruiker nu al met Facebook via een HTTPS-verbinding.

Alleen het mobiele verkeer is nog niet allemaal overgezet, maar 80 procent van het mobiele verkeer loopt ook via een HTTPS-verbinding. De overige 20 procent is afkomstig van verouderde toestellen. De Android en iOS-apps maken al zeer lange tijd gebruik van HTTPS aldus Facebook.

Het gebruik van HTTPS is steeds belangrijker geworden voor Facebook, zeker nu ook allerlei andere websites het loginsysteem van Facebook gebruiken op hun website. Tegenwoordig zijn er ook webwinkels die je laten inloggen via Facebook om aankopen te doen. Het is dan ook van belang dat de gebruikersnaam en wachtwoorden van Facebook nooit over een onbeveiligde verbinding worden verzonden.

Het inschakelen van een HTTPS-verbinding brengt echter ook nadelen met zich mee, deze verbindingen zijn een stuk trager om dat de ontvangen data extra geverifieerd wordt en er voor elke handeling een extra verbinding nodig is met de Facebook-servers. Nu hebben we daar in Europa en de Verenigde Staten weinig last van omdat het internet hier vrij snel is en de servers van Facebook nooit heel ver weg staan. In Zuid Amerika, Azië en Afrika is dat nog weleens anders, in die landen zal Facebook er wel merkbaar trager op zijn geworden.