4min

Motorola, dochteronderneming van Google, heeft sinds de overname door Google zijn eerste smartphone gepresenteerd. De Moto X kent duidelijk invloeden van Google en focust zich voorlopig alleen op de Amerikaanse markt en Canada. Het toestel heeft een AMOLED-scherm van 4,7 inch en de specificaties zijn niet high-end maar gemiddeld, terwijl de prijs wel aan de stevige kant is.

Heel geheim was de Moto X inmiddels al niet meer teveel zaken waren al uitgelekt, maar dat maakt de smartphone niet minder speciaal. Een dochteronderneming van Google die een smartphone gaat maken blijft interessant, gewoon om te zien wat Google ervan maakt. We hadden natuurlijk al de Nexus-toestellen maar die zijn altijd gemaakt door een andere fabrikant, waarbij het toestel vaak is geïnspireerd op een eerder toestel van dezelfde fabrikant. Google kocht Motorola uiteindelijk gewoon voor de patenten, maar het bedrijf mag, weliswaar in een veel lager tempo en vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt, smartphones blijven maken.

Motorola heeft inmiddels meerdere reorganisaties achter de rug en het personeelsbestand is extreem gekrompen. De visie van Motorola is in elk geval anders dan van de huidige fabrikanten. Motorola kiest ervoor om het gevecht aan te gaan op de manier hoe je een telefoon vasthoudt, hoe die eruit ziet, hoe die voelt en op gebruikservaring. Het gevecht om de snelste processor en het scherm met het hoogste aantal pixels per inch, laat Motorola aan zich voorbij gaan.

Het resultaat is dan ook een toestel dat zich qua prestaties niet kan meten met de huidige vlaggenschepen van andere fabrikanten, maar uitblinkt op andere zaken, bijvoorbeeld accuduur en ontwerp. Dat wil overigens niet zeggen dat de specificaties van de Moto X slecht zijn, integendeel, de vlaggenschepen van vorig jaar draaien allemaal op dezelfde hardware als die nu in de Moto X worden gebruikt. Dat is ook zeker niet slecht, maar niet zo goed als de huidige modellen.

Motorola onderscheidt zich met de Moto X echt op het ontwerp. De gebruiker krijgt namelijk de vrijheid om zelf zijn toestel samen te stellen. Qua hardware kan worden gekozen uit een opslagcapaciteit van 16 of 32GB, verder kan de kleur van de achterzijde van het toestel worden gekozen, op dit moment zijn er 18 kleuren beschikbaar, de kleur van de knoppen en van de ring rond de camera kan worden gekozen, daarvoor zijn zeven verschillende kleuren beschikbaar en tot slot kan het toestel worden gegraveerd. Volgens Motorola kan de Moto X in 504 verschillende combinaties geleverd worden.

Iets wat ook uniek is, is dat Motorola de toestellen laat fabriceren in Texas in de Verenigde Staten. Motorola heeft daar een fabriek staan waar 2000 mensen werken en die de fabricage van het toestel voor hun rekening nemen. Dit is uniek omdat eigenlijk alle toestellen op dit moment in China worden gefabriceerd. Een van de voordelen om het in de Verenigde Staten te laten produceren is marketing, mensen met veel vaderlandsliefde (patriottisme), zeker in de Verenigde Staten, zal eerder bereidt zijn een Moto X te kopen. Iets waar Motorola ongetwijfeld gebruik van zal maken.

Een ander voordeel is dat consumenten hun toestel zelf samen kunnen stellen en vervolgens vier dagen later in huis hebben. Als je het toestel in China op maat laat maken dan moet je het of via luchtvracht gaan invliegen wat vrij duur is of gaan verschepen per boot maar dat moet de consument weken wachten op zijn toestel.

Als we alle specificaties van de Moto X op een rij zetten dan kunnen we stellen dat het hier niet gaat om een high-end model. Het scherm is 4,7 inch groot en beschikt over een 720p resolutie (1280×720 pixels), de Snapdragon S4 Pro processor is voorzien van twee cores die draaien op 1,7 GHz en ondersteund worden door 2GB aan werkgeheugen. Foto’s maken doet de Moto X met een 10 megapixel Ultrapixel-camera. Hierdoor zijn de foto’s in het donker een stuk beter en scherper. Tot slot is er 4G-connectiviteit aanwezig en heeft het toestel een accu van 2200 mAh welke 24 uur mee moet gaan aldus Motorola.

Hoewel je zou verwachten dat Motorola gebruik zou maken van een stock Android-versie is dat niet zo. Motorola levert op de Nexus-serie na wel de meest kale versie van Android mee op hun toestellen. Motorola heeft echter wel wat aanpassingen gedaan aan Android. Om te beginnen kiest Motorola ervoor om Google Now altijd aan te zetten. Het toestel is altijd op zoek naar de woorden: "Okay Google Now", waarna het toestel zich activeert en afwacht wat je volgende commando gaat zijn. De afstelling van Google Now is verder geperfectioneerd zodat de smartphone alleen naar jouw stem luistert en niet die van een ander.

Verder heeft Motorola een eigen notificatiefunctie ontwikkeld in het scherm. Het toestel is in staat om in het scherm bepaalde kleurtjes en icoontjes weer te geven als je openstaande berichten of meldingen hebt. Hoe dit precies helemaal werkt is ons nog niet duidelijk.

De prijs van de Moto X is los nog niet bekend maar in de Verenigde Staten moet je 199 dollar betalen en een tweejarig contract afsluiten om het toestel te ontvangen. Dat is daar gelijkwaardig aan de voorwaarden voor een Samsung Galaxy S4, iPhone 5 en HTC One. De Moto X zit ondanks de wat mindere specificaties wel gewoon in het dure segment. In Europa komt het toestel vooralsnog niet beschikbaar of Motorola het toestel hier nog uit gaat brengen is onduidelijk.