2min

Een ontwikkelaar uit Praag is inmiddels al een jaar bezig met een Mac OS X-emulator voor Linux. Luboš Doležel, zoals de beste man heet, heeft het inmiddels voor elkaar dat Terminal-applicaties van Mac OS X kunnen draaien onder Linux. Er is nog een lange weg te gaan voordat ook grafische applicaties kunnen draaien op Linux, maar de ontwikkeling van Wine heeft ook jaren geduurd.

Het is inmiddels al enkele jaren mogelijk om Windows-applicaties te draaien onder Linux via een emulator genaamd Wine. Een ontwikkelaar uit Praag leek het wel handig als het ook mogelijk zou zijn om Mac OS X-applicaties te draaien onder Linux. Hij voegde de daad bij het woord en begon aan Darling, inmiddels is de emulator al in staat om Mac OS X Terminal-applicaties te draaien onder Linux. Voorbeelden hiervan zijn Midnight Commander, Bash, VIM en Apple’s GCC.

Dat het al mogelijk is om Terminal-applicaties en ook Apple’s GCC te draaien onder Linux via Darling laat zien dat er een goede basis ligt. Het is echter nog een enorme klus voordat ook grafische applicaties kunnen draaien via de emulator, waarschijnlijk gaat dat nog enkele jaren duren. Wine, de emulator waarmee Windows-applicaties onder Linux kunnen draaien is ook jarenlang in ontwikkeling geweest, voordat het mogelijk was om applicaties goed te draaien onder Linux. Wine heeft echter wel een positief effect gehad op Linux, omdat het makkelijker werd voor Windows-gebruikers om over te stappen op Linux. De echt goede applicaties van Windows konden op die manier worden meegenomen, dat zal straks wellicht ook mogelijk worden met Mac OS X-applicaties.

Of Apple blij is met de activiteiten van Doležel valt te betwijfelen, de kans is groot dat Apple er helemaal niet blij mee is. De grote vraag is dus wat er gebeurt als Doležel het voor elkaar krijgt om ook grafische apps van Mac OS X werkend te krijgen onder Linux. Het zou zomaar kunnen dat Apple dan gaat proberen een stokje te steken voor de emulator. In principe doet Doležel niets verkeerd, maar Apple heeft juridisch gezien een langere adem.

Op dit moment werkt Doležel alleen aan de Darling-emulator, maar nu hij aandacht in de media krijgt, zullen er wellicht meer ontwikkelaars zich gaan aanbieden om hem te helpen met de emulator.