2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uit documenten gisteren gelekt door Edward Snowden blijkt dat de NSA zonder tussenkomst van de gerechtelijke macht e-mailberichten en telefoongesprekken kan afluisteren en gegevens ervan in kan zien. Daarnaast zit er een achterdeur in veel databases om dit mogelijk te maken.

Deze onthullingen spreken President Obama tegen. Eerder liet de President van de Verenigde Staten namelijk nog weten dat de PRISM-onthullingen van de NSA zich niet richten op Amerikaanse burgers, maar dat blijkt nu niet het geval.

Dit blijkt niet het geval. Uit de documenten van Snowden blijkt dat de VS communicatie van niet-Amerikanen kan afluisteren, zonder toestemming van een rechter. Daarnaast is het mogelijk met zogenaamde "incidentele collectie" dat ook communicatie in de VS zelf zo afgetapt en opgevraagd kan worden.

In juni liet de afgevaardigde van New York, Jerrold Nadler, nog weten dat tegen hem verteld was dat de NSA "mee kan luisteren naar een telefoon" waarbij de toestemming van een ‘NSA-analist’ voldoende is. Toentertijd liet de directeur van National Intelligence nog weten dat deze verklaring onjuist is, maar ook dit wordt nu door de documenten van Snowden tegengesproken.

Bovendien is het mogelijk voor de NSA om zonder bevel in een database te zoeken naar e-mailberichten en gevoerde telefoongesprekken.

Het gaat allemaal om Section 702 van de Fisa Amendments Act (FAA) waarin een "gat" zit dat de NSA in staat stelt dit te doen. Hoewel deze wet enkel gericht is op niet-Amerikaanse burgers, ziet het er nu ook naar uit dat de Amerikanen zelf onder de wet vallen, dankzij dit loophole, en dat de NSA hier ook gebruik van maakt.

Overigens is het zo dat bedrijven die meewerken aan de afluisterprogramma’s van de NSA gevrijwaard worden van enige civiele rechtszaken, deze zullen namelijk "onmiddellijk ongeldig verklaard worden", zo leest FISA.

De NSA heeft zogenaamde luisterposts opgezet, zo onthulde blad Wired al eerder, waaronder één in Utah. In zo’n datacentrum is de veiligheidsdienst in staat om miljarden telefoongesprekken te verzamelen en zowel de gegevens over het gesprek als het gesprek zelf te analyseren.