2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De afgelopen jaren is Apple meerdere malen onder vuur komen te liggen vanwege uitbuiting van werknemers in Chinese fabrieken, waar onder andere de iPhones geproduceerd worden. De Chinese werknemers hadden in het verleden te kampen met lange werkdagen zonder de wettelijk verplichte pauzes of overuren die niet werden uitbetaald.

Vandaag is het weer raak. De onafhankelijke organisatie China Labor Watch (CLW) komt met een vernietigend rapport, waarin naar voren komt dat er misstanden zijn in een fabriek in Wuxi in China. Ditmaal komt Jabil Circuit, een Amerikaanse producent van electronica, in het rapport naar voren.

In opdracht van Apple is Jabil Circuit in deze fabriek in Wuxi bezig met de fabricage van de nieuwe goedkopere variant van de iPhone 5, de iPhone 5C. De aantijgingen tegen Jabil Circuit hebben vrijwel dezelfde inhoud als de vorige keren, toen de Chinse producenten Pegatron en Foxconn werden behandeld.

Opnieuw zouden de Chinese werknemers in de fabriek gedwongen worden om regelmatig onmenselijk lange dagen te maken, waarbij de overuren niet worden uitbetaald. Ook zouden de werknemers gedurende 11 uren achter elkaar staand werkzaamheden moeten uitvoeren. Discriminatie zou plaatsvinden bij het aannemen van nieuwe werknemers, welke specifiek geselecteerd worden op leeftijd en geslacht. Zo zouden vrijwel alle werknemers vrouwen zijn, met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar.

CLW is van mening dat de schuld van deze uitbuiting niet alleen bij Apple ligt. Ook de overheid van de Verenigde Staten zou bij dergelijke misstanden moeten ingrijpen. Zeker omdat Jabil Circuit een Amerikaans bedrijf is dat onder andere in China actief is. Pegatron en Foxconn zijn Chinese bedrijven.

Het wachten is nog op een officiële reactie van Apple op de aantijgingen omtrent de vermeende uitbuiting van de Chinese werknemers. Vorige maand klonken vergelijkbare geluiden over Samsung, Apple’s grootste concurrent op de smartphonemarkt. Samsung zou werknemers in Brazilië en Slowakije uitbuiten, in Brazilië wordt het bedrijf daarvoor vervolgd.