1 min

Tags in dit artikel

, ,

Uit de enkele miljoenen tweets die dagelijks in Nederland over en weer worden gestuurd via Twitter zijn er 200 dermate ernstig dat de politie hierbij aan te pas komt en indien nodig zelfs ingrijpt.

In totaal zitten er bij de drie tot vijf miljoen tweets zo’n 35.000 die als bedreigend worden opgemerkt. Van dit aantal zijn er vervolgens zo’n 200 zeer ernstig van aard. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het dreigen met fysiek geweld tegen een persoon, gebouw of eigendommen van een ander.

Martine Vis, binnen de Nationale Politie verantwoordelijk voor sociale media, verklaart: "Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand. Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel."

De gevolgen voor de plegers van het uiten van bedreigingen via een tweet lopen uiteen. In een recentelijk geval, waarbij twee minderjarige meisjes hun emoties niet onder controle hadden, werd gedreigd het scheikundelokaal op te blazen. Zij kwamen deze er vanaf met een berisping van de politie, aldus Vis. Toch belanden er ook personen in de cel ten gevolgde van het bedreigen via Twitter.

Om de miljoenen dagelijkse tweets in Nederland in de gaten te kunnen houden werkt de politie sinds kort met een Real Time Intelligence Center (RTIC). Dit systeem filtert de tweets die als dreigement kunnen worden aangemerkt. Hierna gaat de politie kijken of en welke stappen ze vervolgens gaan ondernemen.