2min

Het Taiwanese HTC heeft gisteren bekendgemaakt dat de focus het komende jaar zal liggen op budgettoestellen. Deze aankondiging toont grote overeenkomst met Samsungs plannen voor het volgende jaar. Toch zit er mogelijk binnenkort een opvolger van de HTC One aan te komen.

Dat de Taiwanese smartphonefabrikant HTC het de laatste tijd niet bepaald voor de wind gaat moge duidelijk zijn. Onlangs werd er voor het eerst sinds tijden verlies gedraaid. Hierop reageerde HTC met interne hervormingen. Zo zouden er naar verluidt enkele productielijnen worden samengevoegd om kosten te besparen en kreeg mede-oprichtster Cher Wang meer bevoegdheden om CEO Peter Chou meer ruimte te gunnen om zich te richten op andere zaken.

Gisteren maakte HTC de plannen voor de komende periode bekend, waarmee de fabrikant de recentelijke tegenslag probeert te overwinnen. Zo zal HTC de operationele kosten met 25 procent proberen te verminderen. Ook zal het voorlopig meer willen focussen op het ontwikkelen en produceren van budgettoestellen. Onlangs werd bekend dat ook Samsung zich meer zal richting op een goedkopere lijn smartphones vanwege de toenemende verzadiging in de markt van high-end smartphones.

De aankondiging van HTC staat haaks op een bewering die de fabrikant eerder dit jaar deed. Toen gaf het bedrijf juist aan zich te willen richten op het produceren van high-end smartphones. De destijds opgegeven reden was dat merken als Huawei en ZTE ervoor zorgden dat er weinig winst valt te behalen bij goedkope toestellen, omdat er teveel concurrentie heerst. Schijnbaar komt HTC daar toch op terug.

Los van de plannen van HTC op strategisch niveau, gaan er geruchten dat er binnenkort een opvolger van het vlaggenschip HTC One aan zal komen. Deze zal volgens speculaties worden uitgerust met een 64bit-processor, ondersteund door 4GB werkgeheugen en dit is dus allerminst een budgettoestel te noemen zijn. De komende maanden zullen uitwijzen welke kant HTC op zal gaan wat betreft de ontwikkeling van smartphones.