2min

Qualcomm Technologies heeft zojuist een persbericht de wereld ingeslenterd waarin een nieuw vlaggenschip wordt aangekondigd, het gaat om de Snapdragon 805-processor, de opvolger van de Snapdragon 800 chip.

Aangezien de titel van het persbericht al de term Ultra HD bevat, is het meteen duidelijk dat er een nieuwe feature in deze chip zit, namelijk de ondersteuning voor Ultra HD-resoluties (4K). De chip kan dus een videosignaal in een 4K-resolutie op een scherm van een smartphone, tablet of televisie tonen, wel moet het beeldpaneel zelf uiteraard ook deze resolutie ondersteunen. De Snapdragon 805 gebruikt hiervoor de nieuwe Adreno 420 GPU, welke volgens Qualcomm maar liefst 40 procent sneller is dan zijn voorganger, de Adreno 330, die in de Snapdragon 800 is te vinden.

De Snapdragon 805 is alle behalve een kleine update van Qualcomm, hoewel de naam het tegendeel doet vermoeden. Met grafische prestaties die 40 procent hoger zijn -al moeten de benchmarks dat nog bewijzen- en ondersteuning voor hardwarematige Tessellation. Ook de CPU-kracht van de chip is flink verbeterd, Qualcomm doet echter geen uitspraken over hoeveel sneller de chip is geworden.

De Snapdragon 805 beschikt over een Krait 450 quad-core processor, welke een kloksnelheid kan halen van 2,5 GHz per core, daarnaast is de geheugenbandbreedte verhoogd tot 25,6 GB per seconde, het dubbele van zijn voorganger.

Tot slot kunnen we melden dat ook deze chip de laatste WiFi-, Bluetooth- en LTE-technologie ondersteunt. Qualcomm stelt dat de eerste toestellen met deze chip verwacht kunnen worden in de eerste helft van 2014.

Op dit moment is de Snapdragon 800 de te kloppen chip, welke wordt gebruikt in vrijwel alle vlaggenschepen van de verschillende fabrikanten, waaronder de Google/LG Nexus 5, LG G2, Samsung Galaxy Note 3 en Sony Xperia Z1.