2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samsung behoorde samen met Apple tot de een van de weinige smartphonemakers die het afgelopen kwartaal winst wisten te maken. Om dit voor een langere tijd vol te blijven houden zal een groot deel van Samsung’s productie van China naar Vietnam worden verplaatst, waar de lonen driemaal zo laag liggen.

Uit een recentelijk onderzoek van Canaccord Genuity bleek dat het behalen van winst niet voor alle smartphonefabrikanten blijkt toebedeeld. Enkel het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung bleken het afgelopen derde kwartaal daadwerkelijk winst te hebben gemaakt en dat is al langere tijd het geval. Beide giganten zouden ieder een aandeel in de winst van de smartphonemarkt hebben van meer dan 50 procent. Hier moet wel worden opgemerkt dat de cijfers van grote Chinese fabrikanten ontbraken.

Hoewel de fabrikant Samsung dus als een van de weinige smartphonemakers winst genereert, lijkt deze zich allerminst zorgeloos op te stellen. Begin deze week ontstond al het gerucht dat de Zuid-Koreanen mogelijk de Samsung Galaxy S5 wil gaan uitrusten met een LCD-scherm in plaats van een AMOLED-scherm. Naar verluidt zou een dergelijke strategische keuze een kostenreductie van twintig procent opleveren.

Uit een verslag van Bloomberg blijkt dat Samsung haar productie deels gaat verhuizen, om nog meer de kosten te drukken. Hiervoor zal de fabrikant de productieactiviteiten verplaatsen van China naar Vietnam. De personeelskosten bedragen hier slechts eenderde van die van China.

De fabriek die wordt opgezet zal zo’n 1,5 miljard dollar gaan kosten en zal omstreeks 2015 op volle toeren kunnen draaien. Op dat moment zal deze fabriek verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de totale smartphoneproductie van Samsung. Overigens zal er al in februari 2014 met de productie in de fabriek worden begonnen.