2min

Tags in dit artikel

De internationale Telecommunicatie Unie heeft gisteren de eerste goedkeuring gegeven voor een data transmissie standaard waarmee 500 Mbps in beide richtingen behaald kan worden over bestaande telefoonkabels. De standaard heet G.fast.

De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft gisteren de eerste goedkeuring gegeven voor een standaard op het gebied van datatransmissie, waarmee het mogelijk moet worden om bij zowel up- als downloaden een snelheid te bereiken van 500 Mbps. De technologie maakt gebruik van bestaande telefoonkabels.

Met de nieuwe standaard is het mogelijk om het signaal 250 meter van het distributiepunt af te sturen. De technologie is hierdoor alleen geschikt voor de verbinding tussen een aanknooppunt en een huis. Voor grotere afstanden moet gebruikgemaakt worden van glasvezel. Om daadwerkelijk een snelheid van 500 Mbps te kunnen bereiken zal de gebruikers dichter dan 250 meter van het distributiepunt af moeten zitten.

Omdat G.fast gebruikmaakt van al bestaande telefoonkabels zijn er minder aanpassingen vanuit providers nodig om de technologie te gebruiken, om klanten internet aan te bieden. Op dit moment worden de bestaande telefoonkabels echter nog wel vaak gebruikt voor langere afstanden dan bovengenoemde 250 meter, waardoor G.fast niet op die afstand werkt.

Toch lijkt de technologie een oplossing te zijn om goedkoper glasvezelnetwerken aan te kunnen leggen. Volgens sommige partijen komt 80 procent van de kosten van het leggen van glasvezel uit het laatste stuk naar het huis toe.

Door de hoge kosten die komen kijken bij het aanleggen van het laatste stuk glasvezel naar het huis, kan het soms wel 10 jaar duren voordat bedrijven de investering terughebben. Omdat bij G.fast kabels worden gebruikt die er al liggen, wordt het aanleggen van glasvezel makkelijker en lucratiever.