1 min

Ontwikkelstudio Lambda Labs heeft gezichtsherkenning voor Google’s digitale bril ontwikkeld. Omdat Google zelf nog niet klaar is om een dergelijke applicatie beschikbaar te stellen, draait Facerec enkel op Glass-exemplaren die gekraakt zijn.

Met Facerec neemt Google Glass per minuut zes foto’s, welke op tijd en locatie worden opgeslagen. Op deze manier is het voor de eigenaar van de bril mogelijk om te controleren wat hij of zij op een bepaald tijdstip aan het doen was. Een demonstratie van Facerec vind je onder dit artikel.

De foto’s worden opgeslagen in een database, waar ook automatisch vergeleken kan worden of gezichten in foto’s overeen komen met gezichten uit eerdere foto’s. Bij een overeenkomst wordt informatie teruggestuurd naar de bril, zodat de gebruiker bijvoorbeeld de naam, leeftijd en baan van een persoon kan uitlezen. Wel is het op dit moment zo dat de database handmatig moet worden gevuld.

Facerec heeft echter ook zo zijn nadelen, zo is de accu van Glass al na zo’n 2,5 uur uitgeput door het veelvuldig gebruik van de camera en de bluetooth-verbinding richting een smartphone. Tijdens het Chaos Communications Congress wordt een ongeautoriseerde applicatie voor Glass gelanceerd door Lambda Labs.

Google heeft vooralsnog geen gezichtsherkenning in Google Glass geïmplementeerd. Hoewel de zoekgigant daar technisch gezien ongetwijfeld toe in staat is, bestaat er veel onrust bij privacy-organisaties over de gevolgen van zo’n functionaliteit.