1 min

Ierse wetenschappers van de Universiteit van Limerick hebben een doorbraak geboekt om de capaciteit en levensduur van lithium-ion-accu’s te verbeteren. Wat de wetenschappers hebben gedaan is de grafiet in de huidige accu’s vervangen door germanium via nanotechnologie.

Door het gebruik van germanium wordt de capaciteit van een lithium-ion-accu ongeveer verdubbeld ook kan een accu in plaats van honderden keren maar liefst duizenden keren opnieuw worden opgeladen. Hierdoor wordt de levensduur van een accu ook flink verbeterd.

Het element germanium is simpelweg een stuk geschikter dan grafiet, het probleem was alleen dat germanium bij het opladen enorm in volume toeneemt en breekt vervolgens snel af. Door het gebruik van nanotechnologie en germanium te gebruiken in zogenaamde nanodraden blijft het stabiel.

De nieuwe batterijtechnologie zou op korte termijn al op grote schaal kunnen worden geproduceerd. Wat goed nieuws is voor alle mobiele apparaten zoals smartphones die nu nog elke dag moeten worden opgeladen. De nieuwe batterijen zijn echter ook zeer geschikt voor andere apparaten zoals laptops, tablets, elektrische auto’s en dergelijke.

Verwacht wordt dat de batterij-industrie groeit van 11,8 miljard dollar in 2010 naar 53,7 miljard dollar in 2020.