2min

Het is nog niet 100 procent zeker, maar de kans is zeer groot dat providers vanaf 1 januari 2015 gestolen mobiele telefoons zullen blokkeren. Er komt een zogenaamde killswitch. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel dat providers moet verplichten om gestolen telefoons te blokkeren. Teevens plan is om het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen, zodat het op 1 januari in kan gaan.

Elke mobiele telefoon -ook smartphones-, heeft een uniek serienummer, genaamd een IMEI-nummer. Dit nummer is door de telecomproviders uit te lezen als er verbinding wordt gemaakt met een mobiel netwerk. Aangezien het nummer niet zomaar is aan te passen, is het een ideaal middel om diefstal tegen te gaan. In andere landen waar dergelijke wetgeving werd ingevoerd, is het aantal straatroven met 20 procent afgenomen. Voor dieven is het niet langer interessant om een telefoon te stelen, als die een een paar uur later niet meer gebruikt kan worden. Dan is het toestel immers simpelweg onverkoopbaar.

Minister Opstelten deelde zijn plan vandaag met de Tweede Kamer en er lijkt geen reden te zijn om tegen het wetsvoorstel te stemmen, waarmee de kans groot is dat het ervan komt.

Hoewel het wetsvoorstel een prima initiatief is, zijn er nog wel methoden om de blokkade te omzeilen. Dieven kunnen bijvoorbeeld het toestel in het buitenland verkopen. De IMEI-code zal alleen in Nederland worden geblokkeerd en niet in onze buurlanden. Een volgende stap zou dus Europese regelgeving kunnen zijn, waarbij de IMEI-codes worden uitgewisseld. Op die manier is een smartphone in heel Europa niet meer te gebruiken. Daarnaast zal een toestel uiteraard wel blijven werken via WiFi, maar bellen en gebeld worden hoort dan niet tot de mogelijkheden.

De IMEI-code wordt op dit moment al wel door de politie gebruikt om gestolen telefoons op te sporen. Ook worden er soms SMS-bombardementen uitgevoerd op toestellen, waarmee ze ook onverkoopbaar worden.

In de Verenigde Staten is op dit moment een zelfde wetsvoorstel in de maak. Ook daar willen ze de killswitch per 1 januari 2015 invoeren.