2min

Analistenbureau IDC voorspelt dat Windows Phone de komende vier jaren de grootste groei van de besturingssystemen voor smartphones zal doormaken. Het bureau ziet dat de markt verzadigd is en dat de groei bij de meeste platformen niet of nauwelijks zal toenemen.

Momenteel beschikt Windows Phone wereldwijd gezien over een marktaandeel van 3,9 procent, meldt IDC. In 2018 zal dit aandeel naar verwachting zijn toegenomen tot 7 procent. Windows Phone zit daarmee op iets minder dan de helft van het verwachte aandeel van Apple, dat op 14,4 procent komt te liggen. Google’s Android blijft grootaandeelhouder met een verwacht aandeel van 76 procent, terwijl dat momenteel 78,9 procent is.


Windows Phone moet zijn winst volgens IDC voornamelijk hebben van de bijdrages vanuit Nokia, maar naar verwachting gaan ook andere fabrikanten hun schouders onder het platform zetten. Microsoft maakte eerder deze week bekend dat een aanzienlijk aantal bedrijven een partnerschap hebben gesloten. Tot die bedrijven kunnen we onder andere Lenovo en LG rekenen.

De verkoop van smartphones is de afgelopen jaren explosief toegenomen, maar in de komende jaren zal deze inzakken. In 2013 groeide de verkoop nog met bijna 40 procent, in 2014 al dat naar verwachting nog 19,3 procent zijn, in 2018 zal nog slechts 6,2 procent.


De marges die fabrikanten hanteren worden ook steeds kleiner. De gemiddelde toestelprijs zal namelijk dalen door de grotere vraag in opkomende economieën zoals Brazilië, China en India. In 2013 was de gemiddelde toestelprijs 335 dollar, in 2018 zal dat nog 260 dollar zijn. De prijsdaling van apparaten met respectievelijk Windows Phone, Android en BlackBerry OS zal het grootste zijn.