1 min

Twee privacywaakhonden hebben in de Verenigde Staten een klacht ingediend bij de Fair Trade Commission (FTC) betreffende de overname van WhatsApp door Facebook. De groepen hopen de overname te kunnen verijdelen.

Facebook en WhatsApp maakten in februari bekend dat de laatstgenoemde ingelijfd zou worden voor een bedrag van in totaal 19 miljard dollar. De verkoop van WhatsApp zorgde ervoor dat veel gebruikers verontrust raakten over hun privacy. Zij zochten hun toevlucht bij andere diensten, de voornaamste winnaar was Telegram Messenger (review).

De consumenten zijn niet de enigen die zich zorgen maken om hun privacy. In de Verenigde Staten zijn twee klachten ingediend rondom de overname. Electronic Privacy Information Center en Center for Digital Democracy trachten de overname in de kiem te smoren. Zij stellen dat de privacyregels van WhatsApp niet stroken met die van Facebook en dat de overname gestaakt moet worden totdat alle genoemde problemen adequaat zijn afgehandeld.

De waakhonden stellen dat Facebook een rijke historie heeft bij het schenden van de privacy van gebruikers door de voorwaarden aan te passen. Dit past bovendien niet bij WhatsApp’s houding vóór privacy. Ook zouden veel WhatsApp-gebruikers tegen de overname zijn.

Facebook reageerde tegenover CNET door te stellen dat WhatsApp onafhankelijk zal blijven opereren en zich kan blijven toeleggen op het beschermen van de privacy van gebruikers.