1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit de meest recente kwartaalcijfers van Intel kunnen twee drukkende zaken worden afgeleid. De chipfabrikant heeft te maken met een lagere opbrengst vanuit de chips voor PC’s omdat de markt krimpt, maar anderzijds breekt het bedrijf maar niet door op de mobiele markt, ondanks dat daar miljarden dollars voor worden gespendeerd.

Intel staat financieel gezien onder fikse druk. In twee opzichten ziet de toekomst van het bedrijf er weinig rooskleurig uit. De PC-markt, voor Intel jarenlang de gigantische melkkoe, krimpt steeds verder in en op de mobiele markt slaat het bedrijf geen deuk in een pakje boter.

Sterker nog, jaarlijks verliest de chipbakker miljarden dollars op de mobiele divisie. In 2012 bedroeg het verlies van dat onderdeel 1,78 miljard dollar, in 2013 liep het op tot 3,15 miljard dollar. In het eerste kwartaal van 2014 is er reeds een verlies van 929 miljoen dollar genoteerd, waardoor het er niet op lijkt dat de zaken onder controle zijn.

Er kleven verschillende problemen aan Intel’s mobiele chipsets. Zo zijn ze vaak niet krachtig noch energiezuinig. Ook wordt er geen ontvanger voor mobiele netwerken ingebouwd terwijl Intel’s concurrentie dat wel voor elkaar krijgt. Intel verwacht eind 2015 of begin 2016 chipsets met 4G-ontvangers te kunnen bieden.

Intel’s mobiele divisie is niet alleen verantwoordelijk voor processors voor mobiele apparaten, maar maakt ook onderdelen voor WiFi, bluetooth, GPS en mobiele netwerken.

Intel’s kwartaalcijfers waren over het geheel wel positief: Er werd 1,9 miljard dollar winst genoteerd op 12,8 miljard dollar omzet.