2min

Inmiddels maakt Spotify al meer dan vijf jaar gebruik van een eigen P2P-netwerk om muziek bij de luisteraars te krijgen. Hier komt binnenkort een einde aan, de dienst gaat het gebruik van het P2P-netwerk afbouwen en uiteindelijk stopzetten. Luisteraars krijgen straks de muziek direct aangeleverd vanaf Spotify-servers.

Spotify heeft bij de start van de muziekdienst in 2008 besloten om gebruik te maken van P2P-technologie om de kosten te drukken. Een van de ontwikkelaars van Spotify is Ludvig Strigeus, hij is de originele maker van de BitTorrent-client uTorrent. Strigeus verkocht uTorrent in 2006 aan BitTorrent Inc en ging daarna bij Spotify aan de slag, hij zou mogelijk ook hebben geïnvesteerd in Spotify.

Strigeus bouwde in de desktop-client van Spotify de P2P-technologie, waarmee het mogelijk werd om direct muziek uit te wisselen tussen luisteraars. Hierdoor kon Spotify veelbeluisterde nummers cachen op de computer van de luisteraars en indien een andere luisteraar het nummer afspeelt wordt dat vanaf de computer van een andere luisteraar gestreamd en niet vanaf de Spotify-servers.

Spotify wist het P2P-netwerk zover te optimaliseren dat het goed was voor 80 procent aan bandbreedte-besparing. Spotify had wereldwijd ook lange tijd het grootste P2P-netwerk. Het leverde Spotify een besparing van miljoenen euro’s op en door deze technologie kon de dienst ook zo snel groeien, omdat het aan de serverkant niet in hetzelfde tempo hoefde op te schalen.

Nu is besloten dat de tijd is gekomen om afscheid te nemen van de P2P-technologie en het bedrijf moet nu in staat zijn om zelf alle hosting te verzorgen. In de komende maanden zal het P2P-netwerk worden afgebouwd en zullen luisteraars alle muziek direct vanaf de Spotify-servers voorgeschoteld krijgen, niet langer vanuit het P2P-netwerk.

Spotify-gebruikers zullen er niets van merken als de dienst stopt met het gebruiken van het P2P-netwerk, maar veel gebruikers weten waarschijnlijk ook niet dat hun computer en verbinding al die jaren werd gebruikt om muziek naar andere luisteraars te streamen.