2min

De Duitse Minister van Economische Zaken en tevens voorzitter van de Kartel waakhond, Sigmar Gabriel, wil Google mogelijk laten opsplitsen. Hij schrijft in de Frankfurter Zeitung dat als Google inderdaad zijn macht heeft misbruikt dat moeten er serieuze consequenties volgen, mogelijk zelfs opsplitsing.

Gabriel schrijft in een uitgebreid stuk over de recente uitspraak van het Europese Hof, waarin het hof oordeelde dat Europeanen hun persoonlijke gegevens moeten kunnen laten verwijderen uit de Google zoekresultaten, dat Europeanen nu de mogelijkheid hebben terug te vechten tegen Google die alleen maar bezig zijn met het verzamelen en verkopen van onze persoonlijke gegevens. Hij stelt: "Dat moet ons moet geven en politici aanzetten tot actie". Hij is van mening dat burgers altijd eigenaar moeten blijven van hun eigen gegevens en deze ook moeten kunnen laten verwijderen.

Hij stelt dat Europese inwoners moeten worden geholpen om meer controle te krijgen over digitale technologie en wat er met hun gegevens gebeurd. Indien de controle al verloren is gegaan moet er worden gekeken hoe die controle opnieuw kan worden gegrepen. De Duitse Minister is enorm voor privacy en wil dit koste wat kost beschermen.

Ook is hij zeer helder Google’s vermeende machtsmisbruik, als Google inderdaad hun dominantie positie heeft misbruikt om concurrenteren dwars te zitten en te benadelen dat moet het splitsen van het bedrijf serieus worden overwogen. Maar hij laat wel weten dat naar die mogelijkheid pas als allerlaatste moet worden gegrepen. Google heeft recent een schikking getroffen met de EU, waarbij Google niet langer zijn eigen diensten mag voortrekken in de zoekresultaten en concurrenten ook de ruimte moet bieden.

Ook heeft hij geen goed woord over voor de grote techbedrijven die allemaal belasting omzeilen in Europa, hij is er voorstander van dat er in een heel Europa een minimaal percentage aan belasting moet worden betaald om misbruik van het systeem te voorkomen. Hij stelt dat Apple er al in is geslaagd om hun belastingafdracht over de winst terug te brengen tot 1 procent, Google tot 3 procent en Amazon tot 5 procent.