2min

Google heeft naast Android nog een eigen besturingssysteem dat wat minder aandacht krijgt dan het wellicht verdient. Chrome OS heeft vandaag weer een update gekregen en zit inmiddels op versie 35. In deze nieuwe stabiele versie van Chrome OS is onder meer de mogelijkheid toegevoegd om apps te sorteren in mappen en is de minimalisatieknop weer teruggekeerd, die was in een eerdere versie juist verwijderd.

Chrome OS staat niet stil en Google timmert rustig aan de weg met het besturingssysteem voor lichtgewicht-computers. Inmiddels is het bedrijf alweer aangekomen bij versie 35 en deze versie biedt onder meer ondersteuning voor mappen. Het is nu mogelijk om webapps in mappen te zetten en meer overzicht te bewaren. Voorheen had je één lange lijst met apps. Gebruikers kunnen de icoontjes op elkaar slepen om een map te creëren. Wel laat Google weten dat dit niet gaat werken op de Chromeboxen, maar alleen op de Chromebooks.

Daarnaast heeft Google de minimalisatieknop in de vensters teruggebracht. Deze werd in een eerdere versie opgeruimd, maar gebruikers hebben zich duidelijk laten horen, aldus Google. Ook is het mogelijk vensters aan de linker- of rechterkant van het scherm vast te zetten, dit kan door de maximaliseerknop ingedrukt te houden.

Daarnaast heeft Google voor alle Engelstalige gebruikers spraakassistentie toegevoegd op een nieuwe tablet en Google.com. Met de tekst: "OK Google", kunnen gebruikers deze functie activeren en bijvoorbeeld een spraakcommando geven om iets op te zoeken.

Ook kent Chrome OS 35 ondersteuning voor "captive portal detection", dit is een detectie die helpt bij het verbinden met het internet via openbare hotspots. Veel van deze hotspots hebben een portalsite waar je gegevens in moet vullen voordat je verbonden wordt met het internet. Chrome OS helpt hierbij.

Voor meer informatie over Chrome OS verwijs ik je graag door naar onze review van het besturingssysteem, of van een van de Chromebooks.