3min

Tags in dit artikel

, ,

Tijdens de WWDC-keynote heeft Apple de nieuwe versie van iOS aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem is voor gebruikers een duidelijke evolutie van iOS 7, er komen voornamelijk nieuwe functies bij terwijl de interface van iOS 7 grotendeels behouden blijft.

Het notificatiecentrum is verder verfijnd. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld direct op een notificatie van iMessage reageren, zelfs vanuit het vergrendelscherm. Het multitaskoverzicht geeft je ook de mogelijkheid om snel contact op te nemen met je meest recente en favoriete contacten.

De Mail-applicatie is voorzien van de mogelijkheid om automatisch evenementen aan je Agenda toe te voegen. Ook is er een veeg-systeem om snel berichten ongelezen te maken of te markeren. Tijdens het schrijven van een e-mail heb je de mogelijkheid om deze naar beneden te vegen om snel in je inbox te kijken om bijvoorbeeld gegevens te kopiëren om die weer in je opgestelde mail te plakken.

Spotlight kan direct zoeken in Wikipedia, de App Store, iTunes Store en andere diensten. Die functie is ook in de zoekbalk van Safari ingebakken. Apple heeft de woordvoorspelling van toetsenbord onder handen genomen en deze biedt nu woordvoorspelling. Helaas zit de Nederlandse taal hier vooralsnog niet bij. Ook kunnen iOS-gebruikers vanaf iOS 8 toetsenborden van derden installeren.

In de Berichten-app is nu ondersteuning voor groepen ingebouwd. Ook kunnen gebruikers snel een audio- of videobericht naar anderen sturen. Die berichten krijgen een Snapchat-achtige mogelijkheid om na een bepaalde tijd te vernietigen. Een bijzondere mogelijkheid is dat gebruikers hun locatie ook gedurende een bepaalde periode met anderen kunnen delen, handig als er bijvoorbeeld iemand te laat is.

Net als bij Mac OS X 10.10 Yosemite krijgen gebruikers eveneens de mogelijkheid om hun iCloud-bestanden in te zien. Bij het aanpassen van die bestanden wordt direct gesynchroniseerd met de iCloud. De nieuwe Foto’s-app synchroniseert alle foto’s met alle andere apparaten en krijgt betere mogelijkheden voor het retoucheren van geschoten content.

HealthKit maakt een profiel over de gezondheid

Apple heeft veel aandacht besteed aan het uitwerken van een API genaamd HealthKit. Daarmee kunnen losse applicaties met elkaar communiceren en gezamenlijk een gezondheidsprofiel over de gebruiker opbouwen. Zo kan een app van Nike bijvoorbeeld helpen met je fitness-doelstellingen terwijl een andere app je bloeddruk kan monitoren. Ook ziekenhuizen profiteren van deze gegevens.

Voor huisautomatisering doet Apple hetzelfde. Apple levert een SDK genaamd HomeKit waarmee fabrikanten kunnen gaan werken om hun apparaten aan te sturen. Apple belooft hierbij ook integratie van Siri.

Met Family Sharing kunnen zes gebruikers profiteren van elkaars aankopen, maar ook zaken als herinneringen en foto’s met elkaar delen. Bij nieuwe aankopen van gebruikers die niet de eigenaar van de account zijn, wordt de hoofdgebruiker om toestemming gevraagd.

Apps gaan met elkaar praten

Een door ontwikkelaars veelgevraagde optie is dat applicaties met elkaar kunnen communiceren. Apple doet dit op de eigen manier, waarbij de veilige sandbox-omgeving behouden blijft. Voor gebruikers levert dit als voordeel op dat applicaties elkaars content kunnen benaderen of juist naar een andere app kunnen wegschrijven. Ook krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om zelf widgets voor het notificaticentrum te ontwikkelen.

Beschikbaarheid

Een betaversie van iOS 8 wordt vandaag beschikbaar gesteld. De uiteindelijke versie zal volgens Apple in de herfst worden uitgebracht.