2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Uit onderzoek is gebleken dat apparaten met iOS 8 dynamische MAC-adressen naar WiFi-netwerken verzenden, waardoor het niet meer mogelijk is om op langere termijn gebruikers te identificeren. Ook blijkt uit de code dat Apple bezig is met de ondersteuning voor de simultane weergave van meerdere apps.

Tracking via WiFi wordt bemoeilijkt

Begin dit jaar bleek dat verschillende Nederlandse winkeliers gebruikmaken van het MAC-adres van toestellen om de locatie van klanten te bepalen. Op basis van deze gegevens kunnen de winkeliers naar eigen zeggen de winkels beter inrichten, meer of minder personeel in te roosteren of eventueel filialen te sluiten als er niet voldoende aanloop is. De gewonnen informatie wordt volgens de winkeliers geanonimiseerd.

Met de komst van iOS 8 zullen iDevices deze techniek tegengaan door willekeurige MAC-adressen uit te zenden. Dit werd ontdekt door beveiligingsexpert Frederic Jacobs. Als de gebruiker besluit om verbinding te maken met een netwerk wordt overigens wel een vast MAC-adres uitgezonden, tevens blijft het mogelijk om klanten via Bluetooth te lokaliseren.

Code voor multitasking nog niet functioneel

In de eerste bètaversie van iOS 8 is programmatuur gevonden die erop wijst dat Apple werkt aan ondersteuning voor de gelijktijdige weergave van meerdere apps. De code wijst erop dat twee apps de helft van het scherm kunnen innemen, maar ook een weergave waarbij de ene app 75 procent van het scherm in beslag neemt wordt vermeld. Als ontwikkelaars momenteel proberen de code te activeren, levert dat een vastloper op.

Het lijkt aannemelijk dat deze weergave alleen beschikbaar komt voor de grote iPads en alleen werken in landschapsmodus. Apple zou nog niet ver genoeg gevorderd zijn met de ontwikkeling om de functie te tonen tijdens de WWDC-beurs die vorige week plaatsvond.