2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Microsoft heeft besloten naar een hogere rechtbank in New York te stappen omdat het bedrijf geen data die in Europa is opgeslagen wil overdragen aan de Amerikaanse autoriteiten, waarbij het ook ongetwijfeld gaat over data van een Europese burger. Microsoft is van mening dat de autoriteiten met het bevel internationale verdragen schenden.

Het specifieke verzoek zou gaan om een e-mail die op een server in Dublin is opgeslagen. Wie de verzender en de ontvanger van de e-mail is, is onduidelijk. Ook is onduidelijk uit welk land de personen komen. Het zal Microsoft ongetwijfeld niet te doen zijn om deze specifieke Europeaan waar de Amerikaanse autoriteiten interesse in hebben, maar om het feit dat Amerikaanse bedrijven onder vuur liggen in andere delen van de wereld.

De data die technologiebedrijven uit de VS verwerken is niet goed beschermd. Dit komt doordat in dat land momenteel een wet actief is waarin staat dat alle data die de bedrijven bezitten -ongeacht of de data in de VS is opgeslagen- kan worden opgevraagd door de autoriteiten middels een gerechtelijk bevel.

Daar is veel kritiek op vanuit privacy-organisaties, maar ook veel andere landen zijn kritisch op deze wetgeving. In Europa is al tijden een discussie gaande en om die reden zijn ook nieuwe privacywetten waar bedrijven zich aan moeten houden in ontwikkeling. Aangezien het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat de autoriteiten veel meer data verzamelden dan iedereen voor mogelijk hield, beginnen de grote Amerikaanse techbedrijven zich nu te verzetten tegen de overheid.

Zo riepen ze eerder in een open brief al op om de wetgeving rondom de inlichtingendienst NSA flink aan te scherpen. Nu is Microsoft degene die bij een hoge rechter wil laten toetsen of de wetgeving wel juist is. Microsoft ging al eerder in beroep tegen het bevel, maar verloor toen de zaak. Nu gaat een hogere rechter zich erover buigen.

Inmiddels heeft de grootste Amerikaanse telecomprovider, Verizon, een brief gestuurd naar de rechtbank waarin het aangeeft dat het achter Microsoft staat. Verwacht wordt dat andere grote techgiganten ook een brief zullen sturen om Microsoft te steunen. Ook bedrijven als Apple, Facebook, Google, HP, IBM, Yahoo hebben met soortgelijke verzoeken te maken.