2min

HP heeft in Las Vegas een compleet nieuwe architectuur voor computers gepresenteerd, waarbij de hele technische werking van een computer op de schop wordt genomen om data nog sneller te kunnen verwerken, uit te wisselen en op te slaan. Het nieuwe platform moet mogelijkheden bieden die nu nog onuitvoerbaar zijn voor Big Data. Een ander zeer belangrijk punt van het nieuwe platform is energiebesparing.

Volgens HP verbruiken alle cloudomgevingen wereldwijd evenveel stroom als heel Japan. We doen tegenwoordig steeds meer online en slaan steeds meer gegevens online op. De omgevingen die geopend moeten worden en de data die opslagen moet worden wordt dus ook steeds omvangrijker. In de komende 10 jaar wordt er een data-explosie verwacht, waarbij huidige technieken niet meer voldoen. HP werkt aan een oplossing in de vorm van een nieuw platform genaamd The Machine.

The Machine is een compleet nieuw platform waarbij geen gebruik wordt gemaakt van traditionele computeronderdelen, maar waarbij elk onderdeel is vervangen. De huidige cloudomgevingen bestaan in feite talloze servers die aan elkaar zijn geknoopt en waarbij elke server of enkele processoren over een kleine hoeveelheid geheugen beschikt.

De nieuwe cloud die met The Machine gebouwd moet worden ziet er heel anders uit. Deze cloud bestaat uit kleine processoren die elk hun specifieke taak hebben, daarnaast is er een universeel geheugen dat het huidige werkgeheugen maar ook de manier hoe we nu data opslaan kan vervangen. Uiteindelijk vormen al deze onderdelen gezamenlijk de nieuwe cloud en kunnen ze door samen te werken veel meer data verwerken dan de huidige cloudomgevingen.

Om goed samen te kunnen werken moet er razendsnel kunnen worden gecommuniceerd tussen alle onderdelen, daarvoor worden niet langer koperverbindingen gebruikt, maar lasergebaseerde fotonica. Het nieuwe platform is ook veel efficiënter in energieverbruik. In het huidige tempo lopen we in de toekomst het risico dat de cloudomgevingen te groot worden voor de energievoorraad die we ervoor beschikbaar hebben. Dat zou met The Machine opgelost kunnen worden.

Volgens HP brengt dit nieuwe platform ook mogelijkheden die nu ondenkbaar zijn. Bijvoorbeeld het met elkaar in contact brengen van alle vliegtuigen die momenteel in de lucht zijn, om data uit te wisselen en er automatisch voor te zorgen dat vertragingen worden voorkomen, om ervaringen over het weer te delen en dergelijke. Ook met Internet of Things, waarbij in de toekomst allerlei apparaten, die nu nog geen verbinding hebben dat straks wel hebben, en ook data gaan uitwisselen zouden dat veel efficiënter kunnen doen.

HP geeft aan dat The Machine momenteel nog een onderzoeksproject is en nog niet klaar is voor een productie-omgeving. Wanneer HP het product commercieel denkt te kunnen inzetten is nog onduidelijk. Voor meer informatie bekijk je de zeer informatieve video hieronder.