2min

Tijdens de Mobile World Congress in februari presenteerde Nokia de X-serie: goedkope smartphones voorzien van Android. Het lijkt erop dat er nu al een opvolger voor deze serie met de naam X2 komt, maar deze keer zal Microsoft de toestellen introduceren, aangezien het Nokia heeft overgenomen.

Iets wat eerder nog onmogelijk leek, lijkt toch te gaan gebeuren. Microsoft gaat Android-toestellen presenteren. Weliswaar gaat het hier om goedkope smartphones met een volledige aangepaste Android-versie, maar toch: het zijn geen Windows Phones. Op de Nokia-website staat een teller die aftelt naar aanstaande maandag. Aangezien de teller groen gekleurd is, gaan we uit van een nieuwe X-serie.

De Android-versie die op de X-serie van Nokia staat is flink op de schop genomen en heeft meer weg van Windows Phone dan van Android zelf. Nokia heeft alle Google-onderdelen en -diensten uit Android gehaald en vervangen door diensten van Microsoft en zichzelf. Zo maken de Nokia X-toestellen gebruik van Bing, Nokia Here Maps en Navigatie en is de applicatiewinkel vervangen door de Nokia Store.

Wat Microsoft’s toekomstplannen met de Nokia X-serie precies bevatten is nog onduidelijk. Wellicht dat het bedrijf hier maandag duidelijkheid over verschaft. We hebben eerder al gezien dat de Nokia Lumia-toestellen ook steeds goedkoper worden en beter kunnen omgaan met minder capabele hardware. De X-serie kan daardoor op termijn overbodig worden.

Volgens de geruchten zal de nieuwe Nokia X2 beschikken over een 4,3 inch scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels, krijgt het toestel een Snapdragon 200-processor, 1GB werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. Verder zal er een 5 megapixel-camera aanwezig zijn aan de achterzijde en een VGA-camera aan de voorzijde. Daarmee komt het toestel qua specificaties in de buurt van de Motorola Moto E, die recent door Techzine aan een review is onderworpen.

De Nokia X-toestellen zijn vooralsnog slechts in een beperkt aantal landen geïntroduceerd, waarbij de focus ligt op opkomende landen. Frankrijk is het dichtstbijzijnde land waar de toestellen te krijgen zijn.