1 min

Naar aanleiding van een rechtszaak moet Google aan Europese burgers de mogelijkheid bieden om bezwaar in te dienen tegen bepaalde zoekresultaten die inbreuk maken op hun privacy. Dat is onlangs al gebeurd en inmiddels is de zoekgigant begonnen met het verwijderen van zoekresultaten die hiervoor in aanmerking komen.

Google moet deze opgelegde mogelijkheid alleen in Europa aanbieden, omdat de gerechtelijke uitspraak alleen in dit werelddeel geldt. Bij het zoeken naar de namen van mensen wordt voortaan onderaan de pagina aangegeven dat er zoekresultaten verwijderd kunnen zijn. Volgens een woordvoerder van Google worden mensen die een aanvraag hebben ingestuurd vanaf vandaag op de hoogte gebracht van een besluit.

Een aanvraag om een pagina te verwijderen wordt overigens niet blindelings gehonoreerd. Google weegt het belang van het individu af tegen dat van de massa. Een individu heeft volgens de uitspraak het recht om vergeten te worden, maar de massa heeft desalniettemin ook het recht om bepaalde zaken te (kunnen) weten. Een aanvraag is sinds 30 mei in te dienen via een formulier op Google’s website.

Zelf is Google het overigens allerminst eens met de uitspraak. De zoekgigant gaf aan dat het teleurgesteld is in het vonnis.