4min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung heeft zojuist in Zuid-Korea de nieuwe SSD 850 Pro gepresenteerd. Hoewel Samsung kiest voor de Pro-naamgeving, zijn deze SSD’s ook uitermate geschikt voor consumenten. Het unieke aan deze nieuwe serie is dat er gebruik wordt gemaakt van 3D V-NAND. Hierbij wordt het geheugen ook boven op elkaar gestapeld, in plaats van alleen plat naast elkaar.

Samsung stapt met de nieuwe 850 Pro over van 2D- naar 3D-chips. Het voordeel van een 3D-chip is dat de capaciteit makkelijker is te verhogen, de levensduur toeneemt, de chips een klein stukje sneller zijn en tot slot energiezuiniger. Daarnaast is er nog het kostenplaatje, SSD’s zijn nu enkele jaren op de markt, maar de concurrentie vindt inmiddels al enige tijd plaats op prijspeil en niet zo zeer op prestaties. 3D V-NAND moet er op termijn voor zorgen dat SSD’s opnieuw flink goedkoper kunnen worden gemaakt. Ook de snelheid gaat omhoog, met de 850 Pro belooft Samsung schrijf- en leessnelheden van respectievelijk 550 en 520 MB/s.

Veel consumenten zijn nog gewend aan HDD’s, waarbij je veel meer opslagcapaciteit krijgt tegen een lagere prijs in vergelijking met SSD’s. De consument moet in veel gevallen ook nog overtuigd worden van de meerwaarde van een SSD. We kunnen dus stellen dat de SSD-markt nu echt wordt opgebouwd. De afgelopen jaren heeft de SSD-markt zich gevormd, er zijn hier en daar wat overnames geweest, nu gaan de grote partijen bepalen hoe de markt zich verder ontwikkelt en op welk prijspunt. Volgens Samsung groeit de SSD-markt met ongeveer 25 procent per jaar. Het bedrijf verwacht dat de totale SSD-markt in 2017 ongeveer 23,5 miljard dollar bedraagt.


Op voorhand durf ik wel te stellen dat Samsung een van de grote spelers is en zal blijven. Het bedrijf heeft op dit moment 12 miljoen losse SSD’s verkocht in 53 landen. Dat is exclusief systemen en laptops waar een SSD is ingebouwd. Met de introductie van de 3D V-NAND SSD’s zet het Koreaanse bedrijf een nieuwe grote stap. Hoewel Samsung een lange weg heeft afgelegd om 3D V-NAND te ontwikkelen, moesten de onderzoekskosten vooral worden terugverdiend door hoge verkoopaantallen, niet middels een hogere prijs, wat weer goed nieuws is voor de consument.

3D V-NAND uitgelegd in lekentaal

Samsung’s nieuwe 3D V-NAND techniek zit zeer technisch in elkaar, Samsung koos in zijn presentatie voor een vergelijking met een rijtjeshuis en een flatgebouw. In een rijtjeshuis kan één familie wonen, maar in een flat van tien etages kunnen op dezelfde ruimte tien families wonen. Door de geheugencellen met maar liefst 32 lagen te stapelen wordt de capaciteit flink verhoogd en kan er op dezelfde ruimte veel meer worden opgeslagen. Een geheugenchip is ongeveer zo groot als de nagel van je wijsvinger, daarop zitten 2,5 miljard schachten om de geheugencellen te benaderen in een van de 32 lagen. Doordat de technologie inmiddels zo klein is, zijn er ook wat problemen, zo hadden voorgaande SSD’s het probleem dat geheugencellen een negatieve impact op elkaar konden hebben, omdat ze een bepaalde overlap hadden, net als wanneer je buren de muziek vol open zetten. Dat is een hindernis die Samsung ook heeft genomen door elke cel te voorzien van een isolator. Hierdoor hebben de cellen geen negatieve invloed meer op elkaar.


Een geheugencel is helaas niet onbeperkt overschrijfbaar, maar nu Samsung met de isolator ervoor zorgt dat cellen elkaar niet langer negatief kunnen beïnvloeden, is de levensduur van de nieuwe 850 Pro ook een stuk hoger. Bij het wegschrijven van data in een geheugencel voert Samsung verschillende kwaliteitscontroles uit om te verifiëren of de weggeschreven data juist is. Het aantal controles dat wordt uitgevoerd is nu teruggebracht aangezien, er minder kans is op negatieve effecten. Hierdoor is de SSD ook en weer een stukje sneller en energiezuiniger geworden.

Prijs en beschikbaarheid

De schijven uit de nieuwe serie krijgen ongeveer dezelfde prijs als de 840 Pro. Samsung kiest voor varianten met 128, 256, 512GB en 1TB aan opslagcapaciteit. Deze laatste configuratie bestond niet bij de 840 Pro.

De nieuwe 850 Pro-schijven liggen op 21 juli in de Belgische en Nederlandse winkels. De adviesprijzen voor de SSD’s zijn 129,99 dollar voor 128GB, 199,99 dollar voor 256GB, 399,99 dollar voor 512GB en 699,99 dollar voor de 1TB-versie. Deze bedragen zijn voor de Amerikaanse markt en exclusief BTW. Dat betekent dat je de SSD’s bij ons in de winkel gaat zien met adviesprijzen rond respectievelijk 157, 362, 484 en 847 euro. Op de SSD’s krijg je 10 jaar garantie van Samsung.