2min

Google heeft vandaag weer nieuwe cijfers bekendgemaakt rond het gebruik van Android. Hieruit komt naar voren dat inmiddels 17,9 procent op de meest recente versie van Android draait. Als we de cijfers bij elkaar optellen kunnen we concluderen dat bijna 75 procent (74,4 procent) van de gebruikers op een Android-versie draait die minder dan twee jaar oud is.

Android 4.1 werd op 13 juli 2012 beschikbaar gesteld aan de de ontwikkelaars en de fabrikanten. Deze versie of een nieuwere versie draait inmiddels op 74,4 procent van alle Android-toestellen. De overige 25,6 procent maakt nog gebruik van een oudere versie. Als we de cijfers vergelijken met die van vorige maand dan zien we dat Android 4.4 KitKat opnieuw flink is gegroeid. Van 13,6 naar 17,9 procent. Grootste daler is Android Gingerbread met 1,4 procent, maar gezien de leeftijd van deze versie mag dat ook wel.

Google heeft het afgelopen jaar zijn best gedaan om de Android-fragmentatie, het verschil in gebruikte Android-versies, terug te dringen. Als we de cijfers vergelijken met bijvoorbeeld januari van dit jaar, dan zien we dat het gebruik van Gingerbread is teruggelopen van 21,2 procent naar 13,5 procent. Honeycomb wordt inmiddels niet meer vermeld, dat aandeel is te klein geworden. Verder is duidelijk te zien dat de percentages flink wat naar voren zijn geschoven. Hoewel de Android-updates al veel sneller verschijnen dan enkele jaren terug, is er nog steeds voldoende ruimte voor verbetering. Zeker met het oog op veiligheid is het te hopen dat Google nog betere afspraken kan maken met de fabrikanten om de toestellen nog sneller te voorzien van updates.

Uit ervaring op de redactie weten we dat de grotere fabrikanten vaak het snelste zijn met updates. HTC, LG, Sony en Samsung zijn over het algemeen redelijk snel met hun updates. Ook hier zitten nog onderling wat verschillen in, zo zijn HTC en Sony over het algemeen het snelste. Er zijn echter ook veel kleinere fabrikanten die nog steeds werken met Android 4.2.2 op hun nieuwe toestellen en ook nog geen updates beschikbaar hebben gemaakt, voorbeelden hiervan zijn Acer en Alcatel.

Het grootste aandeel van Android-toestellen met een verouderde versie zijn vaak midrange-toestellen of toestellen die al wat ouder zijn. Daar komen updates vaak pas laat voor beschikbaar of gewoon helemaal niet. Momenteel stoppen veel fabrikanten na 1,5 jaar met het uitbrengen van updates. Uit een recent uitgelekte roadmap blijkt dat Samsung nog wel met een update komt voor een hele rij verouderde toestellen.