1 min

Uit eigen onderzoek van Samsung is gebleken dat er inderdaad sprake is van kinderarbeid in een Chinese fabriek. De banden met de bewuste fabriek zijn per direct voor een onbepaalde tijd verbroken.

"In navolging van het onderzoek heeft Samsung besloten om de zakelijke verbanden met de genoemde fabriek tijdelijk op te schorten omdat we bewijs van mogelijke kinderarbeid hebben gevonden," zo meldt het bedrijf in een statement naar aanleiding van beweringen van China Labour Watch. "Dit besluit is genomen in overeenstemming met ons nultorantiebeleid inzake kinderarbeid."

Als uit uitgebreid onderzoek van Samsung definitief blijkt dat er sprake van kinderarbeid is, zal de fabriek definitief uit de productieketen van het Zuid-Koreaanse bedrijf worden verwijderd. Het merk geeft bovendien aan de wervingsprocedure strenger te willen maken.

Sinds 2013 heeft Samsung driemaal een controle uitgevoerd in de bewuste fabriek, om na te gaan dat de gemaakte afspraken nageleefd worden en of daar voldoende hulpmiddelen voor zijn. Bij deze controles zijn geen gevallen van kinderarbeid aan het licht gekomen. Om die reden betreurt Samsung de ontdekking van China Labour Watch.

Samsung werkt hard aan een betere reputatie voor de productieketen, maar heeft nog een lange weg te gaan, zo blijkt nu opnieuw. Begin deze maand werd in een onafhankelijk rapport geconcludeerd dat arbeiders in meer dan de helft van Samsung’s fabrieken te maken hebben met uiteenlopende misstanden.