2min

Een interne memo van Microsoft is uitgelekt waarin valt te lezen dat het bedrijf in de komende 18 maanden afscheid gaat nemen van alle feature phones van het voormalige Nokia maar ook Nokia X, de Android tegenhanger van Nokia. De komende 18 maanden zal Microsoft alleen nog de diensten en ondersteuning in de lucht houden maar daarna gaat de stekker eruit.

In de memo van Jo Harlow, degene die leiding geeft aan de telefoontak van Microsoft, valt te lezen dat Microsoft zich vooral gaat richten op de ontwikkeling van Windows Phone en Windows Phone-toestellen. De ontwikkelingen en investeringen in Asha, Series 40 en Nokia X worden gestaakt en omgezet naar "maintenance mode", oftewel onderhoudsmode. Dit houdt hoogstwaarschijnlijk in dat Microsoft nog wel patches zal uitbrengen voor grote bugs of beveiligingslekken maar dat gebruikers niet hoeven te rekenen op nieuwe functies. Microsoft zal in een periode van 18 maanden alles rond deze producten gaan afbouwen om er vervolgens de stekker uit te trekken. Daarmee komt dan een einde aan de "feature phones" van Nokia waarmee het bedrijf zo bekend is geworden.

Dat Microsoft de stekker ging trekken uit Nokia X wisten we gisteren al te melden toen bekend werd dat het bedrijf 18.000 mensen gaat ontslaan. Na de overname van Nokia waarbij Microsoft er ineens 25.000 tot 30.000 werknemers bij kreeg voelt het bedrijf zich genoodzaakt een reorganisatie door te voeren. Waarbij vooral gesneden wordt in de werknemers die het van Nokia heeft overgenomen maar ook in de bestaande Microsoft-werknemers. In totaal moeten er 12.500 werknemers weg die over zijn genomen van Nokia. Nu blijkt uit deze memo dat Microsoft dus ook flink het mes zet in de Asha en Series 40. Ongetwijfeld zullen ook veel mensen die voor deze series werken het veld moeten ruimen.

Microsoft wil proberen om zoveel mogelijk mensen met een feature phone te converteren naar Windows Phone. Hoe het bedrijf dat wil gaan doen is nog onduidelijk. De dienst Nokia MixRadio staat voorlopig ook in onderhoudsmode, Microsoft wil deze dienst graag verkopen en zou daarvoor al in gesprek zijn met verschillende partijen.

Microsoft wil dat de ontwikkelingcapaciteit vooral gaat naar de eigen producten en diensten. Ook wil het bedrijf flagship producten lanceren op het moment dat er nieuwe Windows en Windows Phone-versies beschikbaar komen. Later dit jaar wordt er nog een update verwacht voor beide besturingssystemen, maar volgend jaar moet er weer een echte nieuwe Windows-versie verschijnen met codenaam Treshold. Waarschijnlijk wil Microsoft dan meerdere vlaggenschepen gereed hebben en is waarschijnlijk het doel om dan echt serieus marktaandeel te gaan pakken.