3min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft officieel bekendgemaakt dat er een update voor Windows Phone 8.1 onderweg is. Ontwikkelaars die gebruiker maken van de "Developer Preview release" kunnen de update volgende week op hun Windows Phone-toestel installeren.

Eerder deze week schreven we al over de aankomende update voor Windows Phone 8.1. Na het uitlekken van deze informatie heeft Microsoft besloten de update te bevestigen inclusief welke verbeteringen het bedrijf gaat doorvoeren.

De update komt slechts enkele maanden na het uitbrengen van Windows Phone 8.1 en hoewel de visuele wijzigingen niet erg groot zijn, zijn de technische wijzigingen dat duidelijk wel. Eerste die paar kleine visuele wijzigingen.

Visuele wijzigingen

Om te beginnen gaat Microsoft de persoonlijke assistent Cortana uitbreiden naar meer landen, zo krijgen China en het Verenigd Koninkrijk de beschikking over een beta-versie van Cortana. Canada, India en Australië moeten het doen met een alpha-versie. Microsoft werkt voor elke regio met een lokale stem, dus de Amerikaanse Jen Taylor zal niet het stemgeluid voor het Verenigd Koninkrijk verzorgen. Verder heeft Microsoft besloten om Cortana visueel aan te passen voor de Chinese markt, Cortana heeft daar een karakter gekregen in de vorm van een gele ronding met twee oogjes. Het karakter is puur en alleen voor de Chinese markt en zal daarbuiten niet beschikbaar komen.

Microsoft heeft voor de Chinezen en Engelse ook enkele contentdeals gesloten. Zo kunnen de Chinezen de luchtkwaliteit raadplegen en zoeken naar lokale televisieprogramma’s. De Engelse krijgen de beschikking over voetbaluitslagen in de Premier League, Beurskoersen op de London Stock Exchange en openbaar vervoer informatie.

Een andere visuele wijzigingen is de toevoeging van Live folders, Microsoft gebruikers in Windows Phone zeer prominent de tegels om apps en contacten in tonen op het hoofdscherm, deze tegels zijn nu ook te groeperen in een foldertegel. Hierdoor wordt het nog makkelijker om snel een bepaalde app te vinden.

Technische wijzigingen

Microsoft heeft verder vooral veel technische wijzigingen doorgevoerd die in veel gevallen ondersteuning bieden voor een bepaalde functie of technologie. Zo had Microsoft al VPN-ondersteuning toegevoegd in Windows Phone 8.1 maar nu kan iedereen deze VPN-instellingen ook aanpassen wanneer ze zijn verbonden met een Wifi-netwerk. Verder kunnen apparaten die verbonden zijn met Bluetooth nu ook notificaties sturen naar een Windows Phone-toestel. Dit was voorheen nog niet mogelijk maar met de opkomst van alle wearables is deze functie absoluut een vereiste.

Ook introduceert Microsoft de appscorner, in de apps corner kan je apps instellen die geopend mogen worden wanneer je je binnen de appscorner bevindt. Ideaal voor mensen met kinderen die niet willen dat hun kinderen overal bij kunnen.

Ook de hardware-ondersteuning zou zijn verruimd in deze update maar hierover meldt Microsoft nog niets. Zo zou de "Quick Charge"-technologie van Qualcomm zijn toegevoegd, waarmee een toestel nog sneller kan worden opgeladen. Verder biedt Windows Phone na de update ondersteuning voor een nieuwe Snapdragon 800 Pro-chipset, 7 inch schermen, de schermresolutie 1280 x 800 pixels, Voice over LTE en smartcovers zoals de Dot View Case van HTC. Zodat HTC de Windows Phone variant van de HTC One M8 kan uitbrengen.

Microosft lijkt na de overname van Nokia wat meer gas te geven om van Windows Phone een succes te maken, na de introductie van Windows Phone 8 moesten we lang wachten op de eerste updates, terwijl het bedrijf nu al een update heeft uitgebracht voor Windows Phone 8.1. Ook over de toevoegingen die Microsoft doet valt niet te klagen, allemaal essentiële features.