2min

Bij BlackBerry is het besef inmiddels aanwezig dat ze de strijd met partijen als Apple en Samsung niet gaan winnen. Daarom verplaatst het bedrijf de focus steeds meer naar de softwarekant en minder naar de hardware. Het bedrijf lijkt nu de focus vooral te leggen op het leveren van de meest veilige smartphone omgeving voor Enterprise-klanten.

Bedrijven met veel gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld banken maar ook veel overheidsinstellingen en geheime diensten werken al jaren met BlackBerry. Om de doodeenvoudige reden dat de Canadese fabrikant het meest veilige smartphone-platform heeft. Samsung probeert de laatste paar jaar wat terug te doen met Knox (review), en hoewel de eerste certificeringen van overheden binnen zijn is BlackBerry nog steeds de belangrijkste partij in deze markt.

BlackBerry concentreert zich er nu op om dat ook te blijven. Het heeft het Duitse bedrijf Secusmart overgenomen. Dat bedrijf biedt een technologie om telefoongesprekken en berichten te voorzien van encryptie op BlackBerry-toestellen zodat deze niet afluisterbaar zijn. John Chen, CEO van BlackBerry, liet op een bedrijfsevenement in New York weten dat Secusmart een zeer belangrijke rol krijgt in BlackBerry beveiligingsaanbod.

De overname laat ook zien welke kant BlackBerry op gaat, het wil de meest veilige smartphone blijven aanbieden. Met deze overname kan BlackBerry een vergaand beveiligingspakket bieden aan overheden en groot zakelijke klanten. BlackBerry zal zich dan ook vooral blijven focussen op de zakelijke klanten.

Hoewel het hebben van een goed beveiligingsproduct zeker niet slecht is, moet het bedrijf echter ook smartphones hebben die de gebruiker aanspreken en wil gebruiken. Het aantal smartphones dat BlackBerry tegenwoordig nog op de markt brengt is zeer beperkt, maar binnenkort komt er weer een nieuw model uit, de BlackBerry Passport. Een vierkant toestel met een fysiek toetsenbord, wederom gericht op de zakelijke gebruiker.