1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

In de komende maanden zal in China een door de regering gesteund besturingssysteem worden uitgerold. Daarmee wil het Aziatische land minder afhankelijk worden van besturingssystemen uit de Verenigde Staten, zoals Chrome OS en Windows.

Waarschijnlijk zal het Chinese besturingssysteem in oktober voor desktopsystemen worden uitgebracht, met bijbehorende applicatiewinkels. Daaropvolgend komt ook een variant voor mobiele apparaten. Dit staat te lezen in een Chinese krant, die door de regering wordt gepubliceerd.

Het Chinese besturingssysteem is vermoedelijk gebaseerd op Linux en is bedoeld om de concurrentie aan te gaan met Apple, Google en Microsoft. De Chinese regering is van mening dat Windows en Android veel te dominant zijn in hun respectievelijke markt. Het is de bedoeling dat het desktopsysteem binnen twee jaar de concurrenten heeft vervangen, voor mobiele apparaten wordt een termijn van drie tot vijf jaar uitgetrokken.

China en de Verenigde Staten kwamen met elkaar in de clinch omdat laatstgenoemde vermoedde dat China op grote schaal aan het hacken was geslagen en gevoelige informatie probeerde te ontfutselen. Op zijn beurt zou de Amerikaanse regering achterdeurtjes laten plaatsen in de Amerikaanse besturingssystemen. Ook het beëindigen van de ondersteuning van Windows XP schoot de Chinezen in het verkeerde keelgat.