2min

Google’s derde voorstel in een Europese antitrustzaak is afgewezen. De zoekgigant wordt in Europa verdacht van het vervalsen van de concurrentie door zoekresultaten van Google Search te manipuleren. Het lijkt er ook op dat Europa een soortgelijk onderzoek naar Android gaat openen.

Begin dit jaar leek het er nog sterk op dat het voor Google driemaal het scheepsrecht zou worden: het leek erop alsof het derde voorstel voldoende zou zijn voor de Europese Commissie. Google probeert al vier jaar tot een oplossing te komen. Toch heeft Eurocommissaris Joaquín Almunia ook het derde voorstel uiteindelijk afgewezen, Google moet de concurrentie meer tegemoetkomen.

Het veranderde standpunt van de Europese Commissie heeft vermoedelijk te maken met commentaar vanuit Google’s concurrenten, die ook inspraak hebben in deze zaak. Microsoft zou bijvoorbeeld hebben gesteld dat de door Google voorgestelde aanpassingen nauwelijks effect zullen hebben. Google had voorgesteld om bij de zoekresultaten een speciaal blok met resultaten van concurrenten weer te geven, ook zouden eigen diensten duidelijk gemarkeerd worden.

Google heeft in een reactie aangegeven dat het blijft samenwerken met de Europese Commissie om de zorgen weg te nemen. Nu ook het derde voorstel is afgeslagen loopt Google meer risico een boete te krijgen, die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.

Android

Het slechte nieuws houdt voor Google nog niet op, want Almunia heeft aangegeven dat de Commissie zich waarschijnlijk ook over competitievervalsing met Android zal buigen. Google zou zich hebben schuldig gemaakt aan het misbruik van de dominante positie die Android heeft verworven. Een onderzoek naar Android lijkt al lange tijd onvermijdelijk.