1 min

Zoekmachine DuckDuckGo is in China niet meer bruikbaar, waarschijnlijk omdat de Chinese regering de dienst op een zwarte lijst heeft geplaatst. DuckDuckGo is een zoekmachine waarbij de privacy van de gebruiker hoog in het vaandel staat.

Waarom DuckDuckGo niet meer gebruikt mag worden is niet bekend. De blokkade werd opgemerkt door een Chinese journalist, de CEO van DuckDuckGo bevestigt dat er inderdaad een barricade is opgeworpen. Het is mogelijk dat de blokkade al enige tijd werkzaam is, maar eerder deze zomer was DuckDuckGo nog wel bruikbaar.

Het is niet voor het eerst dat een westerse site geblokkeerd wordt door de Chinezen, Google en Wikipedia hebben in de afgelopen jaren bijvoorbeeld regelmatig overhoop gelegen met de regering. Populaire diensten zoals Bing en Yahoo zijn wel toegestaan, maar worden in samenwerking met de regering gecensureerd.

DuckDuckGo is de afgelopen weken wereldwijd waarschijnlijk aanzienlijk populairder geworden doordat Apple besloot om de dienst in iOS 8 (review) te integreren als optie voor standaardzoekmachine.