2min

Tags in dit artikel

, ,

De Europese Commissie kan Apple een boeten van miljarden euro’s geven vanwege illegale staatssteun van Ierland. Apple beloofde voor extra werkgelegenheid in Ierland te zorgen in ruil voor voordelige belastingsofties.

Volgens Financial Times (FT) heeft Apple illegale staatssteun genoten in Ierland. Dat zou blijken uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Europese Commissie dat binnenkort gepresenteerd zal worden, maar waarvan FT het resultaat al weet. Tegenover de krant meldde Apple de uitkomst van het onderzoek "onfortuinlijk" te vinden. Volgens FT kan de boeten voor Apple oplopen tot een hoogte van miljarden euro’s.

Naar aanleiding van een wetswijziging in 1991 overwoog Apple om Ierland de rug toe te keren, destijds zat het Amerikaanse bedrijf al 11 jaar in dat land. De wetswijziging zou Apple hogere belastingen opleveren, maar na een ontmoeting met de overheid zou een regeling zijn getroffen die in 2007 afliep. Bij het aflopen werd Apple opnieuw gecontacteerd voor een hernieuwde overeenkomst. Apple zou in Ierland minder dan twee procent belasting betalen.

Zelf ontkent Apple de aantijgingen van de Europese Commissie: "Er is nooit een speciale deal geweest, er is nooit sprake geweest van staatssteun," meldt Luca Maestri, Apple’s Chief Financial Officer. "We hebben enkel getracht te ontdekken wat we voor belasting moesten betalen in Ierland". Maestri noemt Apple’s benadering zeer verantwoordelijk, transparant en verstandig.

Niet alleen Apple zit mogelijk in de problemen: veel andere technologiebedrijven hebben ook een hoofdkwartier in Ierland zitten en worden door de Europese Commissie eveneens onderzocht. Dit geldt bijvoorbeeld voor Facebook en Google.