2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple kondigde gisteren de iPad Air 2 en iPad mini 3 aan. Daarbij werd geen aandacht besteed aan dit detail, maar het kan in de komende jaren wel een doorbraak betekenen. De nieuwe iPads bieden dankzij de Apple SIM de mogelijkheid om van telecomprovider te verwisselen, zonder dat de simkaart vervangen hoeft te worden. Uiteindelijk kan dit systeem het einde van de huidige simkaart betekenen.

Varianten van de iPad Air 2 en iPad mini 3 die voorzien zijn van ondersteuning voor mobiele datanetwerken bevatten een lade voor een zogeheten Apple SIM. De Apple SIM is een propriëtaire chip die gebruikers de mogelijkheid beidt om van telecomaanbieder te wisselen, zonder het kaartje te vervangen. Daarmee komt Apple’s wens omtrent apparaten zonder simkaarten jaren later alsnog gedeeltelijk uit.

Het grootste voordeel dat Apple’s nieuwe simkaart biedt, is dat het in het buitenland mogelijk is om direct aan te sluiten op het mobiele netwerk van een lokale provider. Je hebt zodoende dus geen last van hoge roamingkosten. De gebruiker kan kiezen uit abonnementen voor een dag, week of maand. Providers dienen daar wel ondersteuning voor te bieden, momenteel zijn er vier Amerikaanse en Britse partijen die dat doen.

In de toekomst zou Apple deze Apple SIM ook kunnen toevoegen aan de iPhone, het is zelfs vrij waarschijnlijk dat de volgende iPhones ondersteuning bieden voor de Apple SIM. Gebruikers zouden op die manier een los toestel kunnen kopen en na ontvangst eenvoudig zelf de keuze kunnen maken uit een aanbod aan telecomproviders. Op termijn kan ook de Apple SIM en daarmee de sim-lade verdwijnen, bij brede ondersteuning van telecomproviders is de compatibiliteit met de aloude simkaart immers niet meer nodig en kan de chip gewoon op het moederbord van producten worden geplaatst.